Ηλεκτρονική Έκδοση

«Τέταρτο δρόμο» αναζητεί ο Γιώργος Παπανδρέου

Στην ανάγκη ενός νέου πολιτικού προσανατολισμού αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor». Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ο περίφημος «τρίτος δρόμος» συμβιβασμού του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό απέτυχε, αφού η πίστη στην ικανότητα της αγοράς να αυτορυθμίζεται αποδείχτηκε εσφαλμένη.

Ο "τέταρτος δρόμος" που ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος της Δημοκρατίας. Εξαρτάται από τη λειτουργία υπεύθυνων θεσμών, οι οποίοι θα θέτουν την παγκόσμια αλληλεγγύη πάνω από τα εθνικά συμφέροντα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σύνοδο των G20 και τον ΟΗΕ.

Αιτιολόγησε τη στροφή στην παγκόσμια διακυβέρνηση επικαλούμενος την παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων -όπως Οικονομία, κλιματική αλλαγή και Μεταναστευτικό- η οποία καθιστά αναγκαία  τη διεθνή συνεργασία για την επίλυσή τους.

Το 2011 η επιστροφή στις αγορές

Μιλώντας για την Ευρώπη, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής ένωσης και του συντονισμού οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την προστασία των κρατών μελών από την κερδοσκοπία. Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η κρίση δανεισμοί υπήρξε απόρροια πολυετούς οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά το 2011. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει την αγορά ομολόγων από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

Ερωτηθείς για την αρνητική επίδραση που έχουν τα οικονομικά μέτρα στη δημοτικότητά του ο Γ. παπανδρέου επανέλαβε ότι στόχος του δεν είναι η επανεκλογή αλλά να αφήσει πίσω του μεταρρυθμιστικό έργο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

15 σχόλια

11 Ο/Η φτωχος εφοπλιστης έγραψε: (πριν 9 έτη)
μαλλον ο γιωργος διαβαζει πολυ ouspensky!

http://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Way_%28book%29
12 Ο/Η moytzoyris έγραψε: (πριν 9 έτη)
θα καθίσω αναπαυτικά στον καναπέ μου πίνωντας αργα αργα γουλιά γουλιά τον παγωμένο μου φραπέ,και θα περιμένω το ωστικό κυμα της παγκοσμιοποίησης να με πάρει και να με πάει στο διαολο.αρνούμε κατηγορηματικά να διεκδικίσω τη δημοκρατια με αντιδημοκρατικά μέσα.θα τους εκδικηθώ όταν δεν θα έχω να τους πληρώσω......
13 Ο/Η dp έγραψε: (πριν 9 έτη)
Παίρνει διαστάσεις καλαμπουριού. Έκλεισε επιτυχώς ο τρίτος δρομος του ανδρέα και τώρα ανοίγει ο τέταρτος του Γιώργου . ή μας δουλευουν ή συμβαίνει κάτι χειρότερο . περιμένουν την μεγάλη εκρηξη για να συνέλθουν . 100 χιλιάδες επιχειρήσεις προβλεπεται να κλείσουν το 2010 και 150 χιλιάδες εργαζόμενοιι να χάσουν την δουλεία τους. Ανάπτυξη μηδέν στέρηση εσόδων μονο μειωση δαπανών απο το σακάτεμα μισθωτών και συνταξιούχων. Πίσω τα δυσκολά. Ο τέταρτος δρόμος θα μείνει για πλάκα . Ό δρόμος της επιτηρησης.
14 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τον τεταρτο δεν ξερω αν τον βρει.
Στον πεμπτο μαλλον αυτος θα πεσει παλι απ το ποδηλατο αλλα θα ταχει κονομησει, ενω εμεις,εμ κεραταδες εμ ζημιωμενοι.
Θα τους ξαναψηφισετε;
15 Ο/Η σταμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Καβαλισε το καλαμι γρηγορα και την ψωνισε
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 15

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Στο διαδίκτυο