Έντυπη Έκδοση

* Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ

Με αντισυνταγματικό τρόπο ψηφίστηκε το Μνημόνιο

Επειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κατατέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης δύο αποφάσεων του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη που έχουν τη μορφή εγκυκλίου, αλλά παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αφού επιβάλλουν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και μιας κοινής υπουργικής απόφασης των υφυπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία κόπηκαν επιδόματα αδείας και δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κατ' εφαρμογή του Μνημονίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου, «με την αίτηση προσβάλλεται στην ουσία το ίδιο το Μνημόνιο. Στις 6 Μαΐου εκδόθηκε ο νόμος 3845/2010 «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο παραπάνω νόμος δεν ψηφίστηκε όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, γεγονός που θέτει θέμα τυπικής αντισυνταγματικότητας και τον καθιστά ανυπόστατο.

Ο δεύτερος λόγος της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στηρίζεται στην παραβίαση του άρθρου 36 παρ. 2, που αναφέρεται στην παράλειψη κύρωσης με νόμο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τυπικός νόμος που να κυρώνει συνθήκες για οικονομική συνεργασία ή τις συνθήκες και τις συμφωνίες δανεισμού. Δεν μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας τη στιγμή που δεν έχει έρθει για κύρωση στην Βουλή.

Ο σύλλογος έχει καταθέσει αίτημα, η προσφυγή τους να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί το ταχύτερο δυνατό μαζί με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Δ.Σ. Αθηνών μαζί με άλλους φορείς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Δικαιοσύνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική