Έντυπη Έκδοση

Δεν θέλουν τέμενος στο «σημείο Μηδέν»

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι έχουν μπει από το μέσο της εβδομάδας στο Ραμαζάνι, την ιερή περίοδο νηστείας, περισυλλογής και προσευχής. Ο αυξανόμενος πληθυσμός τους, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που αφορούν το διάλογο της θρησκείας τους με άλλες θρησκείες αλλά και πολιτιστικές παραδόσεις, όπως επίσης και οι ιδιαίτερες συνήθειές τους, γίνονται αντικείμενο συζήτησης και δράσεων.

«Μνημείο νίκης των δολοφόνων» θεωρούν κάποιοι Αμερικανοί το τέμενος κοντά στο «σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Και αντιδρούν... (Ass. Press) «Μνημείο νίκης των δολοφόνων» θεωρούν κάποιοι Αμερικανοί το τέμενος κοντά στο «σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Και αντιδρούν... (Ass. Press) Πριν από λίγες ημέρες ήρθε ουσιαστικά και το τελευταίο εμπόδιο για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους και πολιτιστικού κέντρου μια ανάσα από το «σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, το σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι. Προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων, ο δήμος ενέκρινε την κατεδάφιση ενός κτιρίου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο. Μεταξύ αυτών βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και η οργάνωση «Σταματήστε την ισλαμοποίηση της Αμερικής», η οποία από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει αισθητή την παρουσία της με διαφημίσεις που θα αναρτηθούν στα πλαϊνά των αστικών λεωφορείων.

«Γιατί εδώ;» θα διατυπώνεται ερώτημα στη σχετική αφίσα που θα εικονίζει το δεύτερο από τα αεροσκάφη που έπεσαν στους ήδη φλεγόμενους δίδυμους πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου. Την ανακοίνωση για την καμπάνια έκανε η διεύθυνση Μεταφορών της Νέας Υόρκης, εξηγώντας ότι μολονότι δεν υποστηρίζει τις απόψεις τής οργάνωσης όφειλε να πράξει τα νόμιμα. Το σκηνικό μπερδεύει ακόμα περισσότερο ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίζεται το θέμα του ιμάμη που πρωτοστατεί στη συγκέντρωση πόρων και την πνευματική καθοδήγηση για την κατασκευή του τεμένους και του πολιτιστικού κέντρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι στέλνει τον ιμάμη Φαϊζάλ Αμπντούλ Ραούφ σε ταξίδι στη Μέση Ανατολή, όπου αυτός θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους ομόθρησκούς του τη μουσουλμανική ζωή στις ΗΠΑ και να προωθήσει τη θρησκευτική ανεκτικότητα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Φ. Κρόλι, ανακοινώνοντας ότι ο ιμάμης θα πάει στο Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, έσπευσε να τονίσει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν θα του επιτραπεί να συγκεντρώσει πόρους. Ειδικά για το τέμενος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέση, παραδέχτηκε όμως ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε στην ιστοσελίδα www.America.gov που απευθύνεται σε ξένους και σε πολλές γλώσσες, ομιλία του δημάρχου Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, με την οποία υπεραμύνεται της απόφασής του να επιλέξει το «σημείο Μηδέν» για το τζαμί και το κέντρο. Το σχέδιο οικοδόμησης ξεκίνησε από την οργάνωση Πρωτοβουλία Κόρντομπα, που αγωνίζεται για τη βελτίωση των σχέσεων τού Ισλάμ με τη Δύση.

«Είναι απαράδεκτο ο Αμερικανός φορολογούμενος να πληρώνει το ταξίδι του Ραούφ», κατήγγειλαν δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αποκαλώντας τον ιμάμη «ακραίο». Οι μουσουλμάνοι, πάντως, «ανακαλύφθηκαν» εσχάτως και από τις πολυεθνικές εταιρείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι εταιρείες επιχειρούν να απαντήσουν στις ειδικές ανάγκες των μουσουλμάνων, παρασκευάζοντας προϊόντα με προδιαγραφές Ισλάμ. Οπως π.χ. το λογότυπο χαλάλ, που πήρε η εταιρία Colgate, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδοντόπαστες και τα προϊόντα στοματικής υγιεινής δεν περιέχουν αλκοόλ. Αλλοι, όπως η εταιρεία Nokia, βάζουν στις τηλεφωνικές συσκευές θρησκευτικά ημερολόγια, ηχογραφημένες σούρες από το Κοράνι, ακόμα και ειδικό ξυπνητήρι που σημαίνει την ώρα της προσευχής, πέντε φορές ημερησίως. Πεδίον δόξης λαμπρόν -ακόμα μια φορά- για τις πολυεθνικές...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ