Έντυπη Έκδοση

Θησαυρός από γλυπτά σε κήπο της Κεφαλονιάς

Το γλυπτό στο παγκάκι σε ξαφνιάζει. Η ασημένια γυναίκα με τις γόβες κάθεται ήσυχη και ρεμβάζει. Ο άδειος χώρος δίπλα της σε προκαλεί να καθήσεις. Ισως να παρατηρεί το γιγάντιο, δύο μέτρων μπρούντζινο λουλούδι μπροστά της με τον κατακόκκινο ανθό. Λίγο πιο κάτω ένας σκύλος έχει κάνει τα κόπρανά του σε αυτόν τον πεντακάθαρο κήπο. Μύγες γλεντούν πάνω τους...

Ο τσιμεντένιος σκύλος του Χάρη Κοντοσφύρη είναι πια μόνιμος κάτοικος του Κήπου χάρη στη δωρεά του καλλιτέχνη Ο τσιμεντένιος σκύλος του Χάρη Κοντοσφύρη είναι πια μόνιμος κάτοικος του Κήπου χάρη στη δωρεά του καλλιτέχνη Ο επισκέπτης του Βοτανικού Κήπου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς θα αισθανθεί ότι συμμετέχει σε ένα πολύ γοητευτικό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Συνολικά πρέπει να ανακαλύψει 21 έργα τέχνης, για να ακριβολογούμε 21 γλυπτά, σε ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Ο Κήπος δημιουργήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου, στοχεύοντας στη διάσωση και ανάδειξη των αυτοφυών, ενδημικών και σπάνιων φυτών των Ιονίων Νήσων. Σήμερα εκτείνεται σε περίπου 10 στρέμματα, διαθέτει υπαίθριο θέατρο, ένα ρυάκι και μια μικρή λίμνη. Κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία τρία χρόνια, φιλοξενεί τις «Επτανησιακές συναντήσεις» και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Για πρώτη φορά, όμως, αποφασίστηκε να οργανωθεί και μια έκθεση. «Τα γλυπτά στον Κήπο», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου και την οργάνωση της Λιάνας Σκουρλή (Art LS Studio), γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες παραχώρησαν τα έργα τους, όπως οι: Κ. Βαρώτσος, Ερση Βενετσάνου, Λυδία Βενιέρη, Εριέττα Βορδώνη, Κ. Βρούβας, Κ. Γεωργίου, Κ. Δικέφαλος, Ν. Δάφνης, Στ. Διαμαντάκης, Χ. Κοντοσφύρης, Αφροδίτη Λίτη, Θ. Στάμος, Φίλιπ Τσιάρας, Μ. Χατζηπατέρας κ.ά. Τα περισσότερα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί στο παρελθόν, αλλά έτσι όπως τοποθετούνται στον Κήπο είναι σαν να φτιάχτηκαν χθες. Η Τίνα Καραγεώργη πήγε στην Κεφαλονιά και ζωγράφισε το περίπτερο του Βοτανικού Κήπου, έργο που θα μείνει μόνιμα εκεί. Ομοίως και ο Κρις Γιανάκος, ήρθε από την Αμερική, όπου ζει, για να φιλοτεχνήσει το γλυπτό του. Αφαίρεσε μια πέτρα από το νταμάρι στο Ληξούρι και τη δούλεψε επιτόπου. Το ονόμασε «Χρησμός Κεφαλονιάς».

Η έκθεση τονίζει την ποικιλομορφία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Περιλαμβάνει εκτός από γλυπτά, ηχητικές εγκαταστάσεις αλλά και διαδραστικά έργα. «Καλεί τους επισκέπτες να περιπλανηθούν σε πραγματικά αλλά και νοητικά μονοπάτια. Να αυτοσυγκεντρωθούν, να διεισδύσουν στα διάσπαρτα έργα τέχνης που εναρμονισμένα και ενσωματωμένα στη φύση συνθέτουν έναν επίκαιρο οικολογικό διάλογο», εξηγεί η επιμελήτρια Μπία Παπαδοπούλου. «Στις δύσκολες και παρακμιακές εποχές που ζούμε, η έκθεση προτρέπει τους θεατές να αλλάξουν αιφνίδια παραστάσεις, τρυπώνοντας στην κουνελότρυπα, όπως η μικρή Αλίκη, για να βρεθούν στο επίκεντρο του μαγικού παραμυθιού της τέχνης». Μακάρι να γίνει θεσμός.

info: Διάρκεια έως το τέλος του μήνα (καθημερινά 6.30-9.30 μ.μ.). Την Κυριακή 29 Αυγούστου η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα πραγματοποιήσει τη φετινή συναυλία της στον Βοτανικό Κήπο με έργα Μότσαρτ και Μάνου Χατζιδάκι. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, ερμηνεύουν οι Βασίλης Γισδάκης και Αμαλία Τάτση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά