Έντυπη Έκδοση

Στο αεροπλανάκι και ο Κάρολος Φιξ

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, μέλη του διεθνούς τζετ-σετ, είχαν επενδύσει στα «πυραμιδικά» επενδυτικά προϊόντα του αμερικανοεβραίου απατεώνα Μέιντοφ και του συνεργάτη του, Walter Noel (γεννηθέντα στη Βραζιλία), με αποτέλεσμα τα λεφτά τους να συνδεθούν... με Κάιρο (λόγω πυραμίδων).

Δείχνοντας τυφλή εμπιστοσύνη στους τίτλους και το πλούσιο βιογραφικό του Madoff, του πάλαι ποτέ προέδρου του Nasdaq, και του πετυχημένου διαχειριστή κεφαλαίων Walter Noel, ιδρυτή της Fairfield Greenwich Group, τοποθέτησαν περί το 1 δισ. δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια της Fairfield όπως το Senrty και το King Gate, τα οποία με τη σειρά τους αγόρασαν επενδυτικά προϊόντα του Μέιντοφ.

Κάποιοι άλλοι Ελληνες υπέστησαν παράπλευρες απώλειες. Ολοι, βέβαια, ανήκουν στην αφρόκρεμα της οικονομικής ελίτ, που συναντάται συνήθως στα ακριβότερα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, στα ελβετικά σαλέ και στις ελληνικές θάλασσες.

Η οικογένεια Καρόλου Φιξ, του κληρονόμου της ομώνυμης μπίρας (κάποτε είχε το μονοπώλιο), επένδυσε περί τα 400 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας Fix Asset Manage-ment (FAM). Την εταιρεία συνέστησε ο Κάρολος Φιξ το 1984 για να δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς είχε μεγάλες κόντρες με το ελληνικό Δημόσιο. Είναι γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο «κυνηγούσε» τον Κάρολο Φιξ για οικονομικά θέματα και στο τέλος δήμευσε το κτίριο επί της Συγγρού, το παλιό εργοστάσιο της ομώνυμης μπίρας.

Η FAM

Ο Κάρολος Φιξ, που ανήκει στην οικονομική ελίτ του τόπου, ήταν μάλιστα παντρεμένος με κόρη της οικογένειας Γουλανδρή, θεωρείται πρωτοπόρος αφού νωρίς στη δεκαετία του 1980 συνέστησε τέτοια εταιρεία διαχείρισης διαθεσίμων. Ο ίδιος είχε τεράστια ακίνητη περιουσία (είναι γνωστό στους πλούσιους Αθηναίους ότι έχει στην ιδιοκτησία του ρετιρέ στην οδό Ηρώδου Αττικού, δίπλα από το μέγαρο Μαξίμου), αλλά έβρισκε καταφύγιο στο σαλέ του στο Γκστάαντ.

Με την FAM ασχολήθηκε και ο γιος του Γιάννης, ο οποίος εμφανιζόταν και στα κοσμικά στέκια των Αθηνών. Η ενασχόλησή του με τα κοσμικά κατέληξε σε γάμο με το μοντέλο Στέλλα Καπεζάνου, με την οποία χώρισε πρόσφατα. Ο υιός Φιξ συνδέεται και με δύο εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στο χώρο των συμβούλων. Παρέχουν χρηματοοικονομικές συμβουλές και είναι η FIX Financials Advisors Α.Ε. με έδρα στη Συγγρού, και η Nucleous Financial Advisors με έδρα στη Βασ. Σοφίας. Στην τελευταία ο Γιάννης Φιξ κατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Και δικά τους λεφτά

Η εταιρεία FAM θεωρείται από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες του είδους καθώς είχε υπό διαχείριση 8-9 δισ. δολαρίων, αναφέρουν πηγές από την Ελβετία. Γύρω στα 400 εκατ. δολ. είχε επενδύσει στο αμοιβαίο κεφάλαιο Fairfield Sentry της Fairfield Greenwich Group, το οποίο με τη σειρά του είχε βάλει λεφτά σε επενδυτικά προϊόντα του Μέιντοφ. Λέγεται πως από τα 400 εκατ. δολ. τα 200 εκατ. δολ. ήταν της οικογένειας Φιξ και τα υπόλοιπα άλλων επιχειρηματιών.

Τη διαχείριση των κεφαλαίων της FAM έκανε η Fortis Ολλανδίας, η οποία έδινε και χρηματοδότηση στα funds του Φιξ με εγγύηση τα μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου Fairfield Sentry. Τελικώς, μετά την απάτη του Madoff, η μεν Fortis βρέθηκε με εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα, η δε FAM με μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων χωρίς αξιόλογο αντίκρισμα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως λεφτά σε προϊόντα συνδεδεμένα με αυτά του Madoff είχαν κι άλλοι Ελληνες, λόγω των ευρύτατων διασυνδέσεων των πλούσιων οικογενειών μεταξύ τους. Ενα παράδειγμα είναι πως η κόρη του Καρόλου Φιξ, η Σάντρα, είναι παντρεμένη με τον 58χρόνο σήμερα Πάνο Μαρινόπουλο, από τους μεγαλύτερους έλληνες επιχειρηματίες με δραστηριότητες στο εμπόριο τροφίμων (Car-refour-Μαρινόπουλος), ένδυσης (Mark & Spencer - Μαρινόπουλος), οπτικά (Seh-pora), καφέ (Starbucks).

Η διανομή

Οταν μάλιστα ο Κάρολος Ι. Φιξ αποφάσισε να προωθήσει και πάλι μπίρα με το όνομά του το 1997 (παρότι το όνομα το διεκδικούσαν η οινοποιία Κουρτάκης και ο εξάδελφός του Κάρολος Αντωνίου Φιξ), αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο μέσω του δικτύου των σουπερμάρκετ που ανήκουν στον όμιλο Μαρινοπούλου. Ηταν μάλιστα εισαγόμενη μπίρα, που κατασκευαζόταν στην Ολλανδία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία