Έντυπη Έκδοση

Τριγωνικές σχέσεις

ΕΝΤΟΝΗ διπλωματική κινητικότητα, η οποία έχει άμεση σχέση με το τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Ισραήλ, αναπτύσσεται σ' αυτές τις, κατά τα άλλα ήσυχες, ημέρες του Αυγούστου. Στο βάθος, βεβαίως, διακρίνεται ο μεγάλος παίκτης, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ του Ερντογάν είναι ο άλλος, ισχυρός όπως εμφανίζεται σήμερα, παίκτης στη σκακιέρα. Οι κακές σχέσεις της με το Ισραήλ (με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας, που κατευθυνόταν στην αποκλεισμένη Γάζα) και τα ανοίγματα του πρωθυπουργού της Τουρκίας προς το Ιράν, κοινό εχθρό ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλάζουν τα μέχρι τώρα διπλωματικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έστειλε ένα είδος τελεσιγράφου στον Ερντογάν να μετριάσει την πολεμική του προς το Ισραήλ και να αναθεωρήσει την τακτική της προσέγγισης με το Ιράν, διαφορετικά οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν στην Τουρκία αεροπλάνα, τα οποία χρειάζεται στις πολεμικές επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαφαινόμενη αιφνίδια σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ -την πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού- την ανταπέδωσε ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ (;) αυτό φλερτ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ασφαλώς ευνοείται από το ράγισμα του τουρκοϊσραηλινού άξονα. Το Ισραήλ χρειάζεται αυτήν την περίοδο τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει γύρω του φιλικές χώρες. Η τελευταία ήταν η Τουρκία, πριν διαρραγούν οι σχέσεις τους.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελλάδας και Ισραήλ, όπως διεφάνη από όσα είπαν χθες οι δύο πρωθυπουργοί, μπορεί να γίνει στενότερη στον οικονομικό τομέα (τουρισμός κ.α.), αλλά μεγαλύτερη σημασία αποκτά η πιθανότητα να επεκταθεί και σε άλλους, πιο ευαίσθητους τομείς. Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης στα πλοία που πήγαιναν στη Γάζα, πιθανότατα θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο. Είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για το Ισραήλ.

ΩΣΤΟΣΟ η συνεργασία, που επεκτείνεται και στον ενεργειακό τομέα, θα συμπεριλάβει και τη Λευκωσία, καθώς το Ισραήλ δεν αδιαφορεί για το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί ανοιχτά της Κύπρου.

Η ΕΛΛΑΔΑ διατηρεί παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι είναι θύματα της σκληρής, συχνά βάρβαρης, ισραηλινής πολιτικής. Από την άλλη, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ ως ένα είδος αντίβαρου στη μόνιμη τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προσοχή στις επιλογές και στους χειρισμούς, ώστε να εξυπηρετηθούν πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα και να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα στις επιδιώξεις άλλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο