Έντυπη Έκδοση

Ο πρώτος που μελέτησε τον Αρη

Ελλάς, Ολυμπος, Ιόνιο, Αρκαδία, Πηνειός, Ιλισός, Ικαρία, Βόσπορος, Ελλήσποντος, Προποντίς... και άλλοι πολλοί ελληνικοί γεωγραφικοί προσδιορισμοί είναι καταγραμμένες τοπογραφικές θέσεις στο χάρτη του πλανήτη Αρη, όπως -λεπτομερώς!- τον αποτύπωσε ο εκ των πρωτοπόρων της σύγχρονης Αστρονομίας Ευγένιος Αντωνιάδης (Ταταύλα Πόλης 1870 - Παρίσι 1944).

Το βασικό σύγγραμμά του «Ο Πλανήτης Αρης» («La Planete Mars», Παρίσι 1930) ακόμα θεωρείται πηγή αναφοράς και «βίβλος τηλεσκοπικής παρατήρησης» για όσους μελετούν τον «Κόκκινο Πλανήτη». Στον «Πολίτη» -μηνιαία εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας, Ιούλιος 2010- τα βρήκα αυτά για τον αστρονόμο Αντωνιάδη, που, όλη κι όλη, μια φορά θυμάμαι να συνάντησα στα διαβάσματά μου!

Βγάλαμε κακά σχολειά! Μας φλόμωσαν σε στείρες «δοξολογίες» του «έθνους» και της «φυλής» απαίδευτοι «λειτουργοί», άφρονες προπαγανδιστές στείρας ιδεολογίας, που το μόνο που γνώριζαν ήταν να χωρίζουν τους Ελληνες -τα Ελληνόπουλα!- σε «αμνούς» και «ερίφια» και να «ταΐζουν» αμφοτέρους «σανό»! «Πότιζαν» τα Ελληνόπουλα -και τα φανάτιζαν- με «εθνικά πεπρωμένα» - αποστάγματα ανοησίας. Και δεν άφηναν χώρο -γιατί δεν είχαν τη γνώση ούτε το ενδιαφέρον- να ενθαρρύνουν το «εθνικό φρόνημα» της «ελπίδας του έθνους» με παραδείγματα Ελλήνων που διέπρεψαν -ή ακόμα διέπρεπαν τότε- σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού· όχι απαραιτήτως του πολιτικού χώρου «μιασμάτων» και «συνοδοιπόρων», όπου δεν ανήκε, λόγου χάριν, ο Ευγένιος Αντωνιάδης.

Οι «εθνικόφρονες» (εθνοκάπηλοι, κατά τη γνώμη μου· και δεν συμπεριλαμβάνω σ' αυτούς τους φιλελεύθερους, γιατί θα τους αδικήσω) ήταν δεσποτικός εσμός απαίδευτων τεμπελχανάδων, που φλυαρούσαν -φοβερίζοντας...- για τη «δόξα της φυλής» και τους «εχθρούς του έθνους» ανάμεσα σε «ξερολισμό» και χαφιεδιλίκι. Ευτυχώς, υπήρξαν δάσκαλοι που -μπόρεσαν και- αντιστάθηκαν, διασώζοντας (όσο ήταν δυνατόν στην επικράτεια του ζόφου) το ελεύθερο πνεύμα και την τιμή της Παιδείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά