Έντυπη Έκδοση

Η Τουρκία «θα ξαναζήσει» τα φονικά Ρίχτερ του 1999

Προειδοποίηση προς όλες τις αρμόδιες αρχές να προετοιμαστούν για ισχυρότατο σεισμό που θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, απευθύνουν προς τις εθνικές και τοπικές αρχές της Τουρκίας ειδικοί, με αφορμή τη χθεσινή 11η επέτειο από τον τρομακτικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, του 1999, που σκότωσε πάνω από 17.000 ανθρώπους.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι και 300.000 ανθρώπους και να ισοπεδώσει ολόκληρες περιοχές, προειδοποιούν.

Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν χθες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό του '99, στη Νικομήδεια, τη Γιάλοβα και το Γκιόλτζουκ. Στις 3.02 ακριβώς, εκατοντάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Καβακλί, έριξαν κόκκινα λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη των αγαπημένων τους που χάθηκαν. Εντεκα χρόνια μετά την καταστροφή, αρκετοί σεισμόπληκτοι έχουν αποκατασταθεί και πολλά προγράμματα ετοιμότητας έχουν υλοποιηθεί, απομένουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν. Καταθέτοντας την επιστημονική τους γνώση, πολλοί ειδικοί επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση ότι ένας μεγάλος σεισμός στην Πόλη είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και ότι εναπόκειται στην πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

Δίχως να προσδιορίζει χρόνο εκδήλωσής του, ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, Τζελάλ Σενγκέρ, θεωρεί ότι ο σεισμός που θα προέλθει από το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας θα είναι μεταξύ 7-7,6 Ρίχτερ. Αν το ρήγμα αρχίζει να σπάει από τη δυτική του πλευρά, «οι μεγαλύτερες ζημιές θα γίνουν στη Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ) και το Σκούταρι (Ισκιντάρ)». Αν ανοίξει πίσω από τα Πριγκιπόννησα, «οι λιμένες του Αβτσιλάρ και του Αμπαρλι» (περιοχή Κωνσταντινούπολης) θα εξαφανιστούν». Ο καθηγητής θεωρεί ότι σεισμός στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας θα προκαλέσει και έναν δεύτερο μέσα στο ρήγμα Τσιναρτζίκ (Γιάλοβα-Προύσα) της θάλασσας του Μαρμαρά. Αυτός ο σεισμός, προσθέτει, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους 15 μέτρων, «όπως αυτό που έπληξε τις ακτές του Μαρμαρά πριν από 17.000 χρόνια». Κατά τον καθηγητή Σενγκέρ, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Πόλης οφείλει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια και να μη δώσει βάση αποκλειστικά σε μια επικίνδυνη ζώνη.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου και Ερευνητικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Κάντιλι, Μουσταφά Ερντίκ, εκτιμά ότι σε περίπτωση σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ -που θεωρεί πολύ πιθανό- 40% των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης θα υποστούν ζημιές και τουλάχιστον 2% θα ισοπεδωθούν, στέλνοντας στον θάνατο από 200.000 μέχρι 300.000 ανθρώπους. Για τον καθηγητή του κέντρου έρευνας φυσικών καταστροφών Χατζέτεπε, Ερτζίν Κασάπογλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει αντισεισμικά όλα τα κτίρια, αλλιώς να τα γκρεμίσει. Ο επικεφαλής των επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων Χουσεΐν Εζτούρκ προτείνει να χωριστεί η Πόλη σε τμήματα και να προετοιμαστεί για το έργο της διάσωσης ο στρατός. Υφυπουργείο σεισμών πρότεινε ο επικεφαλής του γεωλογικού επιμελητηρίου Ντουντάν Τζαγλάν τονίζοντας ότι παρά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που έχει διατεθεί για μέτρα αντιμετώπισης σεισμών, λείπει η ασφάλεια ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Τουρκία
Κουρδικό