Έντυπη Έκδοση

«Η φύση έθεσε πάνω μας σε εφαρμογή ένα θλιβερό πείραμα...»

Στα 230.000 στρέμματα μειώθηκε χθες η καιόμενη έκταση στη Ρωσία, ακριβώς το μισό της προηγούμενης ημέρας, καθώς υποχωρεί ο πρωτοφανής για την κεντρική Ρωσία καύσωνας και οι συνέπειές του, που στοίχισαν κατά τους επιστήμονες τη ζωή πιθανότατα σε χιλιάδες Μοσχοβίτες.

Σύμφωνα με τον Μπαρίς Ρέβιτς, επικεφαλής του εργαστηρίου πρόγνωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας του πληθυσμού στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, μόνο τον φετινό Ιούλιο πέθαναν στη Μόσχα 5.840 άνθρωποι περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. «Ηταν μια απολύτως προβλέψιμη κατάσταση», είπε ο κ. Ρέβιτς επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του ληξιαρχείου της Μόσχας, που χαρακτήρισε «απολύτως αξιόπιστα», σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών ήταν υπερήλικοι και πάσχοντες από καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις.

Ο κ. Ρέβιτς χαρακτήρισε την κατάσταση «όχι πρωτοφανή» για την Ευρώπη, θυμίζοντας τον καύσωνα του 2003, κατά τη διάρκεια του οποίου υπολογίζεται ότι πέθαναν 45-50.000 άτομα και πρόσθεσε ότι αισθάνεται προσωπική ενοχή γιατί είχε ανακοινώσει υποτιμημένα στοιχεία για την αναμενόμενη θνησιμότητα των πολιτών στην αρχική περίοδο του καύσωνα.

Επισήμως οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τα θύματα των πυρκαγιών είναι μόλις 53, ενώ στις 9 Αυγούστου ο επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Δήμου της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι ομολόγησε ότι η θνησιμότητα στην πόλη διπλασιάστηκε φθάνοντας τους 700 νεκρούς ημερησίως. Πολυάριθμες ήταν οι καταγγελίες στα ρωσικά ΜΜΕ ότι οι υγειονομικές Αρχές συνέστησαν στους γιατρούς να αποφεύγουν τη διάγνωση θερμικού σοκ και να αναγράφουν παρεμφερείς διαγνώσεις.

Οπως επισήμανε ο κ. Ρέβιτς, τα στοιχεία για τους θανάτους της περιόδου του καύσωνα αναμένεται να ανακοινωθούν από τη ρωσική στατιστική υπηρεσία περί τις 20 Αυγούστου, ενώ το επίπεδο της θνησιμότητας τον Αύγουστο, περίοδο έξαρσης του τοξικού νέφους στη ρωσική πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, θα γίνει γνωστό τον Σεπτέμβριο, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως ακόμη πιο φρικιαστικά στοιχεία.

«Η φύση έθεσε επάνω μας σε εφαρμογή ένα θλιβερό πείραμα» είπε ο κ. Ρέβιτς, σχολιάζοντας ειδικά τις επιβλαβείς συνέπειες του μολυσμένου επί ημέρες αέρα στη Μόσχα και εξέφρασε τη λύπη του, γιατί μόλις τώρα άρχισε να διαμορφώνεται ένα πανεθνικό σχέδιο λήψης μέτρων σε αντίστοιχες έκτακτες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Μπεντρίτσκι, πρόεδρο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και σύμβουλο του προέδρου Μεντβιέντεφ, οι περίοδοι ακραίου καύσωνα θα επαναλαμβάνονται μελλοντικά στη Ρωσία, καθώς είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρόμοια ακραία φαινόμενα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη Ρωσία από το 1991 έστω και αν δεν είναι επαρκή τα στατιστικά στοιχεία για απολύτως ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ρωσία