Έντυπη Έκδοση

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΠΘ ΣΤΑ 400 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ * ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩ-ΛΙΣΤΑ

Δύο ελληνικά ΑΕΙ στα κορυφαία

Πρώτο παγκοσμίως πανεπιστήμιο, για όγδοη συνεχή χρονιά, αναδεικνύεται το Χάρβαρντ στην κατάταξη έγκριτου ασιατικού οργανισμού, που μολονότι ασκεί επιρροή, επικρίνεται ενίοτε από ευρωπαϊκές πηγές. Στη λίστα των 500 καλύτερων ΑΕΙ, που καταρτίστηκε από το Πανεπιστήμιο Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, θέσεις στην κατάταξη από 200 έως 300 καταλαμβάνει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και από 300 ώς 400 το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Για ακόμα μία χρονιά στην κατάταξη ARWU της Σαγκάης οι ΗΠΑ μονοπωλούν τη δεκάδα, με οκτώ από τις δέκα θέσεις, με μόνο τη Βρετανία να διεισδύει, χάρη στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Η Γερμανία όμως κάνει την έκπληξη με 39 ΑΕΙ στη λίστα των 500, έναντι 38 της γηραιάς Αλβιώνας. Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες σαρώνουν καταλαμβάνοντας 154 από τις 500 θέσεις, εκ των οποίων οι 54 στην πρώτη εκατοντάδα. Από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι 106 πανεπιστήμια, εκ των οποίων 34 της Κίνας, η οποία το 2004 είχε μόλις 16.

Στην κορυφή η αλλαγή, σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφορά τη δεύτερη θέση που κέρδισε το Μπέρκλεϊ από το Στάνφορντ και την πτώση -κατά μία θέση- του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Από τα ελληνικά ΑΕΙ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης φιγουράρουν στις παγκόσμιες λίστες 200-300 και 300-400, αντίστοιχα. Η ARWU δεν θέτει αύξοντα αριθμό σε αυτές τις κατηγορίες και δημοσιεύει τα αποτελέσματα κατ' αλφαβητική σειρά.

Με την ίδια λογική, στην ευρωπαϊκή κατάταξη το Καποδιστριακό -που θεωρείται από την πηγή πρώτο στην Ελλάδα- είναι στις θέσεις 75-123 και το Αριστοτέλειο -νο2 στην Ελλάδα- στις θέσεις 124-168.

Ευρω-αντιρρήσεις

Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, που φιλοδοξούν τον επόμενο χρόνο να δημοσιοποιήσουν τη δική τους λίστα, εκτιμούν ότι τα κριτήρια της Σαγκάης δεν ευνοούν τα πανεπιστήμια της γηραιάς ηπείρου και ότι η κατάταξη προκύπτει ουσιαστικά από τη βαθμολόγηση του εύρους της έρευνας και όχι αυτής καθεαυτήν της διδασκαλίας. Προκειμένου να καταλήξει στην κατάρτιση της λίστας, το Τζιάο Τονγκ λαμβάνει υπόψη έξι δείκτες, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των αποφοίτων και ακαδημαϊκών οι οποίοι έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ και τη συχνότητα επίκλησης εργασιών τους σε διεθνή έντυπα και ειδικές αγγλόφωνες εκδόσεις - ιδίως το «Nature» και το «Science». Το βάρος είναι κατά κανόνα στην επιστημονική έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η κατάταξη που ξεκίνησε το 1998 -προηγήθηκε μάλιστα εκείνης των «Times»-, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κίνας να αυξήσει τον αριθμό των καλών πανεπιστημίων της παίρνοντας παράδειγμα από τα «παγκόσμια» κορυφαία ιδρύματα, έχει μεγάλη επιρροή. Τον Ιούλιο η Γαλλίδα υπουργός Παιδείας πήγε προσωπικά στη Σαγκάη για να παρουσιάσει την πρόοδο στα πανεπιστήμια της χώρας της, ενώ τους αρμόδιους υπουργούς τους έστειλαν και Νορβηγία και Δανία. Τις πρώτες ώρες που η κατάταξη ARWU ανέβηκε στο Ιντερνετ, ο server έπεσε και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους χρήστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση