Έντυπη Έκδοση

Αλληλεγγύη ή Σύνδρομο Γουαδελούπης

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ τα σύννεφα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω από την Ευρώπη, η οποία απειλείται από κοινωνική καταιγίδα, που μπορεί να ξεσπάσει πολύ σύντομα.

Οδηγεί η συνειδητοποίηση αυτής της απειλής σε σοβαρή αμφισβήτηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει ξεχωριστά κάθε χώρα τις συνέπειες της κρίσης και προωθείται η ιδέα της συλλογικής δράσης και των συντονισμένων μέτρων.

ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ την κατεύθυνση κινείται ένα σχέδιο, που εξετάζουν από κοινού η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που απειλούνται με κατάρρευση. Αν καταρρεύσουν αυτές οι χώρες, οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, επισήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ.

ΖΗΤΗΣΕ ο κ. Ζέλικ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν το σχέδιο και προειδοποίησε ότι θα ήταν τραγωδία να αφεθεί η Ευρώπη να διαιρεθεί και πάλι, 20 χρόνια μετά την επανενοποίησή της.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είναι μακριά από αυτή τη ρεαλιστική λογική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιμένει σε ολέθριες συνταγές και στην αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως και στη σύσταση «να φροντίσει κάθε χώρα μόνη της» να αντιμετωπίσει τη θύελλα.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ των πραγμάτων, όμως, και βλέποντας ότι αν δεν στηριχθούν οι αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης η κρίση θα κλονίσει το ευρώ και άρα θα πληρώσουν όλοι, η Γερμανία άρχισε να αλλάζει στάση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Πέτερ Στάινμπρουκ σηματοδότησε την αλλαγή γραμμής, δηλώνοντας ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους θα πρέπει να διασωθούν από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

ΕΩΣ ΤΩΡΑ δεν γινόταν καν λόγος για την κοινοτική αλληλεγγύη, μια αρχή που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στη σημερινή συγκυρία. Τώρα έχουν ανακαλύψει και οι αδιάλλακτοι ότι υπάρχει ρήτρα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που προβλέπει την παροχή βοήθειας σε κάποιο κράτος-μέλος, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ είναι η ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους ασθενέστερους και να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και συλλογικά η θύελλα που ξεσηκώνει η οικονομική κρίση, διότι ολόκληρη η Ευρώπη, και όχι μόνον η Γαλλία, απειλείται από το Σύνδρομο της Γουαδελούπης, δηλαδή την κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στο γαλλικό αυτό νησί της Καραϊβικής.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ πολύ δύσκολο, αν δεν ληφθούν κοινωνικά μέτρα και δεν εκδηλωθεί η ξεχασμένη κοινοτική αλληλεγγύη, το Σύνδρομο της Γουαδελούπης να περάσει στη Γαλλία -όπως φοβάται ο πρόεδρος κ. Σαρκοζί- και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Κύριο άρθρο
Για το ίδιο θέμα
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς