Έντυπη Έκδοση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

«Η εκλογολογία δεν είναι δείγμα υπευθυνότητας»

Η μεγάλη, απρόβλεπτης διάρκειας και έντασης, διεθνής οικονομική κρίση είναι αυτή που επιβάλλει τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εκτιμά ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Βασίλης Μαγγίνας.

Πιστεύει μάλιστα ότι και με τον Γιώργο Αλογοσκούφη στο σωστό δρόμο βάδιζε και με τον Γιάννη Παπαθανασίου στο σωστό δρόμο βαδίζει. Θεωρεί μικρή την επιβάρυνση των πολιτών με την αύξηση των εμμέσων φόρων και υποστηρίζει ότι τα περί φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων ή της Εκκλησίας μπορεί να «έχουν το συμβολισμό τους», όμως επί της ουσίας δημοσιονομικά δεν έχουν την αξία που τους αποδίδουν κάποιοι. Αισιόδοξος είναι και στο θέμα της ανεργίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «παρά την κάποια αύξηση, έκρηξή της δεν θα υπάρξει». Εξάλλου, όπως λέει, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, «θα αντιμετωπίσουν, κατά το δυνατόν καλύτερα, το πρόβλημα». Σχολιάζοντας την αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά μιλά επικριτικά κάνοντας λόγο για έλλειψη υπευθυνότητας, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης κι όσον αφορά το αίτημα για εκλογές, παρατηρεί: «Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ασχέτως αν πραγματικά επιθυμεί τις εκλογές. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ συχνά επιδίδεται σε παλικαρισμούς».

Γιατί κ. Μαγγίνα πρέπει πάλι με έμμεσους φόρους να βγει η ζημιά στο δημόσιο ταμείο; Γιατί δεν ξαναβλέπει η κυβέρνηση τη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων ή της Εκκλησίας;

«Με δεδομένη την κρίση που περνάμε, εκτιμώ ως ιδιαίτερα αποτελεσματική την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό φυσικά σημαίνει απώλεια εσόδων. Υπάρχουν, ωστόσο, ανάγκες απόλυτα ανελαστικές και με κάποιο τρόπο πρέπει να αναπληρωθούν οι πόροι που δεν εισπράττονται. Δεν πιστεύω ότι δέκα ή είκοσι λεπτά -διότι περί αυτού πρόκειται- πάνω στην τιμή των τσιγάρων και των ποτών δημιουργεί πρόβλημα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ο τεράστιος αριθμός όσων ευνοούνται σε μια περίοδο κρίσης από την επαναφορά του αφορολόγητου, που υπολογίζονται σε 700.000 φορολογούμενους, η μικρή αυτή επιβάρυνση χάνει το νόημά της».

Γιατί όμως να μην πληρώσουν και κάποιοι άλλοι, όπως...

«Κοιτάξτε τώρα, τα περί φορολόγησης των "πλουσίων" και της Εκκλησίας είναι άλλης τάξεως θέματα που μπορεί να έχουν το συμβολισμό τους, από δημοσιονομικής όμως πλευράς δεν έχουν την αξία που φαντάζομαι ότι κάποιοι τους αποδίδουν. Μη σας διαφεύγει εξάλλου ότι φορολόγηση επιχειρήσεων σε ώρα κρίσης θα σήμαινε ανεργία. Και κάτι τέτοιο κανείς δεν το θέλει».

Κατά πόσο μπορεί ο πολίτης να εμπιστευτεί την κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική της, όταν και επί Γιώργου Αλογοσκούφη έλεγε ότι σωστά ενεργεί, και επί Γιάννη Παπαθανασίου σωστά;

«Είμαστε μέσα σε μια μεγάλη, απρόβλεπτης διάρκειας και έντασης, οικονομική κρίση. Πιστεύω ότι τόσο οι παλαιότεροι σχεδιασμοί της κυβέρνησης όσο και οι σημερινοί είναι εξίσου εύστοχοι. Αφού καθημερινά σχεδόν σε διεθνές -και συνεπώς και σε εθνικό- επίπεδο διαφοροποιούνται καίριες παράμετροι της οικονομίας. Η ερώτηση πάντως "πότε η κυβέρνηση έλεγε το σωστό", οδηγεί στη διαπίστωση ότι είτε η κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είτε επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, πάντοτε της ασκείται -αδίκως- κριτική. Αυτό είναι που δεν είναι σωστό. Και όσοι το επιχειρούν, όπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να σταθμίζουν τη δική τους αξιοπιστία».

Ζητάτε συναίνεση, όμως είναι εφικτή η επί της ουσίας προσέγγιση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει θέμα επαναφοράς -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- του κρατικού παρεμβατισμού;

«Δεν έχω καταλάβει αν το ΠΑΣΟΚ είναι και σε ποιο βαθμό υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού. Πιστεύω ότι δεν έχει σαφές στίγμα ούτε συνολική πολιτική πρόταση, γι' αυτό και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας -από τις μετρήσεις- δεν το θεωρεί έτοιμο να κυβερνήσει. Το θέμα της συναίνεσης, θα έλεγα καλύτερα της συνεννόησης, είναι θέμα ευθύνης. Κανείς δεν ζήτησε να συμφωνήσει μαζί μας το ΠΑΣΟΚ σε όλα. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει στους βασικούς άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης να επιδειχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ολα αυτά όμως τα κρίνουν οι πολίτες και να είστε βέβαιοι ότι επιλέγουν την υπευθυνότητα αντί της ψηφοθηρίας».

Επειδή έχετε κάνει και υπουργός Απασχόλησης, μπορείτε να μου πείτε πώς μπορεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση έναν -ας μου επιτραπεί ο όρος- χώρο υποδοχής των εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανέργων, που θα προκύψουν κυρίως μετά το καλοκαίρι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές;

«Πιστεύω ότι παρά την κάποια αύξηση, έκρηξη της ανεργίας δεν θα υπάρξει. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουν, κατά το δυνατόν καλύτερα, το πρόβλημα. Η ανεργία, κύριε Ρουμπάνη, είναι ένα χρόνιο και διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η λύση του βρίσκεται στην ανάπτυξη και όχι στην προνοιακή κάλυψή της. Από ετών, ο ΟΑΕΔ έχει σχεδιάσει την αλλαγή της επιδότησης της ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης. Και χαίρω διότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα».

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία σας, το κλίμα είναι αρνητικό. Και θα ήθελα να μου πείτε, αν μ' αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πια, δεν θα ζητούσατε εκλογές αν είσαστε εσείς η αξιωματική αντιπολίτευση;

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ασχέτως αν πραγματικά επιθυμεί τις εκλογές. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ συχνά επιδίδεται σε παλικαρισμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεσμικά και πολιτικά, αυτές αποφασίζονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Δεν είναι όμως δείγμα υπευθυνότητας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ να συντηρεί την εκλογολογία. Γιατί προδίδει το ενδιαφέρον του για την εξουσία και μόνο και όχι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία