Έντυπη Έκδοση

Η κλινική του ευσπλαχνικού θανάτου

Στη Ζυρίχη της Ελβετίας λειτουργεί μια ιδιότυπη κλινική, στην οποία καταφεύγουν ασθενείς με ανίατα νοσήματα από όλο τον κόσμο για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Εκμεταλλευόμενη τον νόμο που αναφέρει ότι όταν η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν γίνεται από ιδιοτέλεια αλλά από συμπόνια, τότε δεν επιφέρει ποινές, οι υπεύθυνοι της κλινικής βοηθούν στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της εκατοντάδες ασθενείς να τερματίσουν ήσυχα την όλο πόνους ζωή τους. Ιδρυτής της, ο Λούντβιχ Μινέλι, δικηγόρος το επάγγελμα, που έδωσε μάχες ώστε ο αξιοπρεπής θάνατος να μπορεί να είναι δικαίωμα όλων.

Η κλινική δέχεται σφοδρή κριτική από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που πέθαναν εκεί δεν ήταν στα τελευταία στάδια κάποιας ασθένειας, απλώς ήταν καταθλιπτικοί. Τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν είναι τεράστια και η κλινική είναι μονίμως στο στόχαστρο πολιτικών, ΜΜΕ και οργανώσεων «υπέρ της ζωής». Από την άλλη, οι υπεύθυνοι της κλινικής υποστηρίζουν ότι κάθε εισαγωγή ασθενή γίνεται έπειτα από ενδελεχή έρευνα και τα κριτήρια για να καταφύγει κάποιος εκεί είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Αξιοπρέπεια ή βίος αβίωτος;