Έντυπη Έκδοση

Από το «μπουμ» εργασίας στο «μπαμ» της ανεργίας

Ετος προσλήψεων και όχι απολύσεων ήταν κατά κανόνα το 2008 για τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, που συνέχισαν να δαπανούν κεφάλαια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στο εξωτερικό.

Τώρα όμως που η διεθνής οικονομική κρίση φέρνει τα πάνω-κάτω, οι περισσότερες εταιρείες, είτε επειδή υποχρεώνονται λόγω συνθηκών είτε επειδή βρίσκουν στο αντίξοο οικονομικό κλίμα μια μοναδική ευκαιρία να συμμαζέψουν το κόστος τους, σπεύδουν να φορτώσουν στους εργαζομένους τα σπασμένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών 9μήνου 2008, σε 55 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις-εργοδότες που παράλληλα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη τη χρονιά που πέρασε, προκύπτει ότι σε επίπεδο ομίλων το απασχολούμενο προσωπικό τους αυξήθηκε κατά 36.700 εργαζομένους. Οι ίδιες επιχειρήσεις απασχολούσαν τον Σεπτέμβριο του 2007 συνολικά 288.777 εργαζομένους, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 ο αριθμός έφτανε τους 325.500. Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν σε θυγατρικές τραπεζικών και βιομηχανικών ομίλων στο εξωτερικό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπου παρατηρείται «έκρηξη» εργατικού δυναμικού η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ υφιστάμενων εταιρειών.

Σε επίπεδο μητρικών εταιρειών (τα στοιχεία θεωρούνται πιο ενδεικτικά για τους εγχώριους εργαζομένους) η αύξηση θέσεων εργασίας είναι μικρότερη και υπολογίζεται σε περίπου 5.560 άτομα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Ο Κομισάριος βάζει χέρι και στους ιδιωτικούς μισθούς