Έντυπη Έκδοση

Οι... πονηριές πληρώνονται

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 3,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΩΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ - ΤΟ ΤΡΙΚ ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΝΑ τρικ που μεταχειρίστηκε η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ότι ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του μνημονίου, γυρίζει τώρα μπούμερανγκ και απειλεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Τα στοιχεία που κοινοποίησε τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 7μηνο, αποκαλύπτουν ότι οι δαπάνες είναι 3,6 δισ. ευρώ λιγότερες από αυτές που είχε υπολογίσει ένα μήνα πριν. Πρόκειται, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για μέτρο που συμφωνήθηκε με την τρόικα κατά την επίσκεψη του Αυγούστου, προκειμένου να μην εμφανιστεί ως χαώδης η υστέρηση των εσόδων και να παραμείνει η μείωση του ελλείμματος εντός στόχων. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες καθώς αναμένεται ανάκαμψη των εσόδων, το ποσό θα προστεθεί εκ νέου.

«Ταφόπλακα»

Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση. Διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ την Παρασκευή, με αφορμή την έκθεση για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, έβαλε «ταφόπλακα» στην προοπτική αυτή. Αποκαλύπτει ότι 4 δισ. ευρώ έχουν περικοπεί οριστικά στο σκέλος των δαπανών λόγω δεδομένης αστοχίας στα έσοδα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποια κονδύλια θα κοπούν για να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός στη νέα πραγματικότητα. Ετσι, για να μην εκτοξευθεί το έλλειμμα, περικόπτει και κατά 3,6 δισ. ευρώ τις δαπάνες κάθε είδους:

*Κατά 570 εκατ. ευρώ περιορίζονται οι επενδύσεις.

*Κατά 2,3 δισ. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες (σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις και άλλοι «κρίσιμοι» κοινωνικά κωδικοί).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περιορισμό αναμένουν στο υπουργείο από τις εξής πηγές:

1 Γίνεται προσπάθεια περικοπών κατά 300 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών, αυξάνοντας τη σχετική μηνιαία παρακράτηση από το 7% στο 8%.

2 Εκτιμάται ότι μπορεί να «βρεθούν» 300-400 εκατ. ευρώ από την απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αποκαλύψει «φαντάσματα» εργαζόμενους και εξτρά πληρωμές.

3 Περίπου 500 εκατ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθούν (έναντι του αρχικού προϋπολογισμού) από τη χρηματοδότηση των (ήδη ελλειμματικών) ταμείων.

Τα παραπάνω όμως δεν φθάνουν για να καλυφθεί η «ψαλίδα» αν δεν ανακάμψουν οι φόροι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λύση για το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αναζητηθεί στον «σκληρό» πυρήνα των δαπανών, δηλαδή στις επενδύσεις, στους μισθούς και στις συντάξεις, εξηγούν αρμόδια στελέχη.

Οι περικοπές επενδυτικών δαπανών άλλωστε έχουν και αυτές όριο καθώς υπάρχει δέσμευση έναντι του μνημονίου για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ετσι, ως τελευταία λύση «ψιθυρίζεται» και πάλι η πηγή των επιδομάτων αλλά και των συμβασιούχων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής για να «περάσουν» οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Μετά αναλόγως της πορείας των εσόδων, θα προβεί σε αποφάσεις για να μπορέσει να λάβει τη δόση του Δεκεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός