Έντυπη Έκδοση

Παζάρια με τους αλευροβιομήχανους

Ξεκινούν ξανά από αύριο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς σίτου και του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Μάρκου Μπόλαρη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αλευροβιομήχανοι. Παράλληλα όμως ασκούνται πιέσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής, αφού συνεχίζονται τα φαινόμενα παρακράτησης αποθεμάτων σίτου στις αποθήκες, επιτείνοντας και την τεχνητή έλλειψη πρώτης ύλης στην αγορά, ενώ και οι αρτοποιοί προειδοποιούν για νέες αυξήσεις τιμών.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους τόσο των δύο ενώσεων αρτοβιομηχάνων (η πρώτη εκπροσωπεί τις 5 μεγάλες μονάδες και η έτερη 125 περίπου μικρότερους σε μέγεθος μύλους) όσο και με εκπροσώπους των αρτοποιών, των γεωργικών συνεταιρισμών, των χονδρεμπόρων και των αγροτών.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομίας, δείχνουν ότι:

* Στα μεν μαλακά σιτηρά (από τα οποία γίνεται το ψωμί και τα είδη ζαχαροπλαστικής) υπάρχει επάρκεια τουλάχιστο για ένα διάστημα 2- 3 μηνών από την εγχώρια παραγωγή, η οποία καλύπτει όμως το πολύ το 40% των αναγκών, δηλαδή είναι ευάλωτη αν συνεχιστεί η κρίση. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, παρατηρούνται ελλείψεις καθώς παρακρατείται μέρος του αποθέματος σε αποθήκες με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

* Στα λεγόμενα σκληρά σιτηρά (από τα οποία γίνονται π.χ. τα μακαρόνια και άλλα δημητριακά) η εγχώρια παραγωγή καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Οσον αφορά την πορεία των τιμών, μετά τη διατροφική κρίση του 2007 οι διεθνείς τιμές των σιτηρών υποχώρησαν κατά 50% περίπου, αλλά στην Ελλάδα η τιμή του αλεύρου όχι μόνο δεν «προσαρμόστηκε» αλλά εκτινάχθηκε: αυξήθηκε κατά 30% από το 2005 μέχρι σήμερα, ενώ το ψωμί ανατιμήθηκε κατά 26%. Ηδη καταγγελίες αρτοποιών κάνουν λόγο για αυξήσεις στο αλεύρι κατά 5% αλλά και στις ζωοτροφές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών