Έντυπη Έκδοση

Δυστρόπησαν οι αγοραστές στη δημοπρασία της Ντοβίλ

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΙ «ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ» ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΙΠΠΟΦΟΡΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ της κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια αγορά, έγινε εφέτος (13-16 Αυγούστου) η φημισμένη δημοπρασία αλόγων στην Ντοβίλ (Deauville des Bains), την κοσμική λουτρόπολη που ένας δούκας ίδρυσε τον 19ο αιώνα στη βορειοδυτική Γαλλία.

Τζίρος και τιμές έπεσαν αισθητά και «ανησυχητικά», για τα εκλεκτά ιπποφορβεία και τους μεσίτες, κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Τόσο η τάση, που, ως συνήθως, φάνηκε από την πρώτη ημέρα (με τα καλύτερα καθαρόαιμα ανοίγει πάντα η «vente»), όσο και τα τελικά αποτελέσματα του τετραήμερου, που ανακοίνωσε η διοργανώτρια της δημοπρασίας εταιρεία Arqana, επιβεβαίωσαν τα διόλου ευχάριστα προγνωστικά:

* Ο «όγκος των συναλλαγών», όπως θα λέγαμε στη χρηματιστηριακή γλώσσα, δεν ξεπέρασε τα 29.359.500 ευρώ.

* Η ανώτερη τιμή (plafond) που διαμορφώθηκε την πρώτη ημέρα για μια φοραδίτσα ήταν μόλις 600.000 ευρώ.

* Το τετραήμερο παρατηρήθηκε αισθητή πτώση των πωλήσεων, ιδιαίτερα στην κατηγορία των πουλαριών, με τιμή εκκίνησης άνω των 500.000 ευρώ.

* Πρώτη φορά ύστερα από χρόνια το ποσοστό των μονοετών πώλων (yearlings) που πουλήθηκαν έπεσε κάτω από το 70%: βρήκε αγοραστή μόνο το 68,81% από τα 420 που έβγαλαν στο σφυρί.

Το 2009 είχε πουληθεί το 74,29% από τα χρονιάρικα και ο «όγκος των συναλλαγών» είχε ανέλθει στα 40.991.500 ευρώ. Επίσης από πέρυσι υποχώρησε από τα 113.663 στα 94.145 ευρώ η μέση τιμή για το πουλάρι. Δεδομένου δε ότι η διαφορά δεν θεωρείται σημαντική, τα ιπποφορβεία παρηγορούνται από το γεγονός ότι μαζί με τα yearlings φθηναίνει και το νοίκι για επιβήτορες.

Με το ιδιαίτερο prestige της η Ντοβίλ κατά κανόνα δίνει τον τόνο στις άλλες αγορές και κατά την έκφραση της εφημερίδας «Le Figaro» αυτό «στην Ευρώπη ανοίγει κάθε χρόνο τον χορό των ventes» του είδους, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι του Ντόνκαστερ και του Νιούμαρκτ στην Αγγλία και του Δουβλίνου στη γειτονική Ιρλανδία. Ομως η πτώση τιμών και τζίρου στη φετινή δημοπρασία στο γαλλικό θέρετρο ακολούθησε την τάση που παρατηρήθηκε προηγουμένως σε Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Από την Ντοβίλ έλαμψε διά της απουσίας του εφέτος ο εμίρης Μοχάμεντ Αλ Μάκτουμ του Ντουμπάι, που πέρυσι είχε δώσει κυριολεκτικά φτερά στην αγορά: δεν δίστασε να διαθέσει 900.000 ευρώ για ένα χρονιάρικο, προσθέτοντας συνολικά εφτά στη δύναμη των σταύλων του, ενώ καμιά εικοσαριά αγόρασε ο αδελφός του, Χαμντάν. Ο οίκος των Μάκτουμ έχει άλλωστε καταρρίψει ρεκόρ όλων των εποχών στην Ντοβίλ με τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το 2000 για τη φοραδίτσα Vimy Ridge. Στους κύκλους των πλούσιων φιλίππων θα είναι γνωστό ίσως ότι το 2007 αδερφάκι της Vimy, ο Age of Aquarius, κατακυρώθηκε για 1.400.000 ευρώ στην Ντοβίλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Arqana (στους μετόχους της συγκαταλέγονται ο Λοράν Ντασό, των φερώνυμων αεροναυπηγείων, και ο Αγά Χαν), ο εμίρης εφέτος ψωνίζοντας μέσω απεσταλμένων αντιπροσώπων του επένδυσε δέκα φορές λιγότερα από όσα το 2002.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία