Έντυπη Έκδοση

Στροφή προς τις εξαγωγές

Ενα από τα λίγα ευοίωνα σημάδια του β' τριμήνου είναι η στροφή προς τις εξαγωγές που έκαναν μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες.

Η Crown Hellas Can εξαιτίας της βουτιάς στην εγχώρια ζήτηση δοχείων για αναψυκτικά στράφηκε σε εξαγωγές προς ευρωπαϊκές αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία), μεταπουλώντας κατά κύριο λόγο σε άλλες εταιρείες του ομίλου Crown Cork & Seal του οποίου είναι μέλος.

Η διοίκησή της αναμένει ότι η μείωση των πωλήσεων σε δοχεία αναψυκτικών θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες. Ο όμιλος έχει μειώσει το προσωπικό του στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα συνολικά μέτρα μείωσης κόστους είχαν ως αποτέλεσμα τα μεικτά κέρδη να βελτιωθούν στη μητρική κατά 9,6%, παρά τη συρρίκνωση του όγκου των πωλήσεων. Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης κυρίως λόγω των χαμηλότερων δικαιωμάτων (royalties) προς τον μητρικό όμιλο. Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 29,8% σε σχέση με το περσινό α' εξάμηνο.

Ανάσα από τις αυξημένες εξαγωγές και τις πωλήσεις του εργοστασίου της στις ΗΠΑ πήρε και η ΦΑΓΕ. Οι πωλήσεις στις διεθνείς αγορές στο β' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 48,2%, με την αγορά των ΗΠΑ να εμφανίζει αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 70,8% και αξίας πωλήσεων κατά 76,4%.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,1%. Η ΦΑΓΕ για να αντιμετωπίσει την ισχυρή ύφεση και την αιμορραγία από τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διέκοψε τα προωθητικά της προγράμματα από τον περασμένο Μάρτιο, ξεκινώντας μια νέα πολιτική τιμών, η οποία μείωσε τις πωλήσεις της, βελτίωσε όμως τα περιθώρια κέρδους της. Ταυτόχρονα, επεκτείνει σε εννέα από τέσσερα τα κέντρα διανομής της στην Ελλάδα, διακόπτοντας τη συνεργασία της με εταιρείες διανομής. Στόχος, η επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις