Έντυπη Έκδοση

Καλύτερο το κλίμα στη διατραπεζική

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και δευτερευόντως τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από την ασυνήθιστη πολιτική της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών και εταιρικών χρεογράφων της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινούσε αγορές ομολόγων που είχαν εκδοθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της ευρωζώνης για να προσδώσει βάθος και ρευστότητα σε αγορές που δεν λειτουργούσαν σωστά, συνοδεύθηκε από αρνητικά ως επί το πλείστον σχόλια από τα ΜΜΕ και τους αναλυτές.

Ομως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο λίγους μήνες αργότερα. Η ΕΚΤ έχει ξοδέψει 60,5 δισ. ευρώ για αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος, γνωστού ως SMP, από τότε μέχρι σήμερα και υπολογίζεται ότι το 60% περίπου κατευθύνθηκε σε αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων. Το υπόλοιπο ποσό σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε για αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων κατ' αναλογία 50%-50% περίπου.

Μια ματιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης από την 10η Μαΐου μέχρι πρόσφατα είναι άκρως αποκαλυπτική. Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πλέον ευνοημένα αφού κερδίζουν 15% από τότε που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα SMP. Τα πορτογαλικά εμφανίζουν την δεύτερη υψηλότερη επίδοση με 9% περίπου και ακολουθούν τα ιρλανδικά με 7% περίπου. Από τα υπόλοιπα, τα ισπανικά και τα ιταλικά ευνοήθηκαν αφού κατέγραψαν κέρδη 3% και πλέον.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης θα έπρεπε να αναφερθεί ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης κρατικών ομολόγων (Euro Index) ενισχύθηκε 2,6% την περίοδο του προγράμματος, ενώ κερδίζει 3,4% από την αρχή της χρονιάς. Με άλλα λόγια, η πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της αγοράς κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη και είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνο της Τράπεζας της Αγγλίας, που αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας 200 δισ. στερλινών ή της Fed στις ΗΠΑ. Οι αγορές κρατικών και άλλων ομολόγων από την Fed αντιπροσωπεύουν το 9% και 10% κάθε κατηγορίας ομολόγων ξεχωριστά. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι κατέχει ομόλογα που αντιπροσωπεύουν το 6% της ιαπωνικής αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών στη διατραπεζική αγορά χρήματος, αν και ορισμένα οξύμωρα παραμένουν. Οι υψηλές αποδόσεις 8%-10% που ζητάνε οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία λήγουν στην επόμενη διετία, παρότι την αποπληρωμή τους «εγγυάται» το πακέτο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, συνεχίζουν να προκαλούν ερωτηματικά. Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 2ετών δεν διαφέρουν πολύ από τις αντίστοιχες των 5ετών και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα