Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΣΑΚΝΗ - ΣΑΚΟΡΑΦΑ, ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΑΛΑΒΑΝΟ - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο που να πληροί τα κριτήρια της συσπείρωσης της αριστεράς και της «συνάντησης με το σοσιαλιστικό χώρο που τάσσεται κατά του μνημονίου», αφού η μία μετά την άλλη οι επιλογές «δεν βγαίνουν».

Το σερί των αποτυχιών ξεκίνησε με την άρνηση της Σοφίας Σακοράφα να τεθεί επικεφαλής στην Περιφέρεια, αφού την ίδια περίοδο «έπαιξε» και το όνομα του Αλέκου Αλαβάνου που περιέπλεξε την κατάσταση. Οι επαφές συνεχίστηκαν με τον Β. Οικονόμου και τον Αλέξη Μητρόπουλο, με την υποψηφιότητα του τελευταίου να παραμένει μεν στο τραπέζι, αλλά με τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ.

Η δυστοκία βρήκε την πιο χαρακτηριστική της έκφραση με το ναυάγιο της υποψηφιότητας Τσακνή για το Δήμο της Αθήνας, μετά την άρνηση του καλλιτέχνη, την οποία η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει μονομερή και ανακόλουθη. Και αυτό γιατί, όπως λένε στελέχη του ΣΥΝ, οι συζητήσεις ήταν τόσο προχωρημένες που εστιάζονταν στη διαδικασία παρουσίασης.

«Χάσαμε χρόνο» αναγνωρίζουν, προσθέτοντας, ωστόσο, πως εάν δεν καρποφορήσουν οι σχετικές διεργασίες «υπάρχει και το δίχτυ ασφαλείας της Ανοιχτής Πόλης», της δημοτικής παράταξης στην Αθήνα, με έμπειρα στελέχη όπως η Ε. Πορτάλιου, ο Ρ. Αξελός, αλλά και η Ε. Αγγελοπούλου.

Για την Περιφέρεια λένε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια εύρεσης υποψηφίου που θα σηματοδοτεί την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση της συγκυρίας περί το μνημόνιο. Παράλληλα δεν αποκλείουν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει ως υποψήφιο όχι αναγνωρισμένο πολιτικό στέλεχος, αλλά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ν.Δ., με το μοντέλο «Κικίλιας». «Αυτό θα αποτελούσε προσπάθεια αποχρωματισμού της αναμέτρησης», λέει στέλεχος κοντά στον Αλ. Τσίπρα και προσθέτει ότι στην προσπάθεια αυτή το κυβερνών κόμμα διευκολύνεται από την «υπερκομματική» υποψηφιότητα που αναζητά η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη.

Για τη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλου.

Στη Δημοκρατική Αριστερά επαναλαμβάνουν ότι τα διλήμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν πρέπει να γίνουν διλήμματα της καθημερινής ζωής της πόλης, ενώ επικρατεί προβληματισμός για τη διαρροή του ονόματος του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη, ως «υπερκομματικού» υποψηφίου για την Αθήνα, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - Δ.Α. - Πράσινων.

«Το ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ανάγκη να κλείσει η δεξιά διακυβέρνηση στην πρωτεύουσα», τονίζει στέλεχος του κόμματος, που μιλά για επαφές και με τον αντιπρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για το ίδιο θέμα
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες