Έντυπη Έκδοση

5,4 R στη Ζάκυνθο - «Είναι καλό» λένε οι σεισμολόγοι

Λαχτάρισαν χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι στα νησιά του Ιονίου και στα παράλια της δυτικής Πελοποννήσου από την ξαφνική επίσκεψη του Εγκέλαδου με 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ζακύνθου μέσα στο θαλάσσιο χώρο και σε απόσταση 329 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αθήνας, κοντά στα νησιά Στροφάδες. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.

«Η συγκεκριμένη περιοχή μάς δίνει πολλές φορές σεισμούς με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι πολίτες. Είναι καλό να εκδηλώνονται παρόμοιοι σεισμοί σε αυτή την περιοχή διότι έτσι εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που συγκεντρώνεται εκεί», δήλωσε στην «Ε» ο σεισμολόγος Γιώργος Δρακάτος. Μαζί του συμφώνησε και ο σεισμολόγος Ευθύμιος Σώκος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Στην περιοχή έχουμε συχνά μεγάλα μεγέθη σεισμών, όπως το 1997 όπου εκεί κοντά εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι σεισμοί έχουν επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο απομακρύνει αισθητά τούς κινδύνους για ζημιές», ανέφερε ο κ. Σώκος.

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό οι σεισμογράφοι κατέγραψαν αρκετούς μετασεισμούς μεγέθους μέχρι και 3,5 Ρίχτερ, ένδειξη ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά. Από τις αστυνομικές διευθύνσεις Ηλείας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου έγινε γνωστό ότι ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές η τραυματισμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα