Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναζητούν τις ευθύνες για την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης

Τελευταία ενημέρωση:

Τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης αναζητούν οι αρχές. Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος δήλωσε ότι στο παρελθόν, δόθηκε ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για έργα πυρανίχνευσης στη συγκεκριμένη περιοχή και αγοράστηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός που δεν λειτούργησε ποτέ.

"Από ότι ενημερώθηκα από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας η χρηματοδότηση έγινε από το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ στο πρόγραμμα ΕΠΕΡ και ήταν ένα σύστημα πυρανίχνευσης το οποίο με το αντίστοιχο σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο δάσος του Ρούβα θα έπρεπε να ενημερώνει σε 24ωρη βάση την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Υπηρεσία όμως σήμερα μου είπε ότι αυτό το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε διότι υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα μεταξύ της Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Θα διατάξω ΕΔΕ για να μάθουμε ακριβώς τι έχει γίνει", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας.

Εν τω μεταξύ, δράση για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την Τετάρτη 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης. Θα συζητηθούν τα πρώτα διαχειριστικά, δασοκομικά και οικονομικά μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης.

Η χρηματοδότηση των μέτρων θα γίνει μέσω της εκταμίευσης πόρων από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Το υπουργείο εκτιμά πως το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους.

Διαβάστε επίσης:

Στάχτη το φοινικόδασος

Εσύ τα έκαψες

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Λετέρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συστημα 1,4 εκατομυρίων ευρώ:
Κολοκύθια άλλη μια αφορμή για μάσσα, τίποτα
παραπάνω.
Και να φανταστεί κανείς πως τα φοινικόδεντρεα βρίσκονται είτε στην όχθη είτε στην κύτη του ποταμού
που έχει νερό.
2 Ο/Η tzims έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μια προταση:

Να χαρακτηριστει η Πρεβελη "Τοπιο απειρου καλους" και να απαγορευτουν δια παντος ολες οι ψευδοτουριστικες δραστηριοτητες οπως τα κανω, οι ομπρελες οι ξαπλωστρες και τα αναψυκτηρια. Α, και το ελευθερο καμπιν. Οποιος θελει νερο, να παιρνει μαζι του. Και οι ωρες επισκεψης απο την ανατολη μεχρι τη δυση, και να υπαρχουν και φυλακες. Και περιφραξη. Για να κραταει απ΄εξω τα γιδια. Παντος ειδους.

Φανταζεστε την Ακροπολη με ξαπλωστρες και ομπρελες?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Εσύ τα έκαψες
Στάχτη το φοινικόδασος
Χρειάζονται 40 χρόνια για να ξαναγίνει