Έντυπη Έκδοση

Εξάγουμε Ιψεν στην πατρίδα του

«Παράθυρο» στον έξω κόσμο άνοιξε για την ιψενική «Κυρία από τη θάλασσα» του Εθνικού Θεάτρου μας. Η εξαιρετική παράσταση του Νορβηγού σκηνοθέτη Εϊρικ Στούμπε, που απολαύσαμε στην πρώτη κρατική σκηνή την περασμένη σεζόν, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο, ταξιδεύει στο Οσλο στις 4 Σεπτεμβρίου προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιψεν, το οποίο διοργανώνεται από το Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας.

Ο Βάνγκελ-Αρης Λεμπεσόπουλος και η Ελίντα-Μαρία Ναυπλιώτου στην «Κυρία από τη θάλασσα» Ο Βάνγκελ-Αρης Λεμπεσόπουλος και η Ελίντα-Μαρία Ναυπλιώτου στην «Κυρία από τη θάλασσα» Και θα συνυπάρξει δικαίως με πολλές διεθνείς επιτυχίες ιψενικών έργων ή παραστάσεις με αφορμή τον Ιψεν, από τη Γερμανία (όπως ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Οστερμάγερ), την Αργεντινή, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Κίνα, την Ινδία κ.ά.

Το 29χρονο Φεστιβάλ Ιψεν (26 Αυγούστου - 11 Σεπτεμβρίου), το εγκυρότερο διεθνώς για τον Νορβηγό δραματουργό, μέσα από μια διαλεκτική της σκηνικής πράξης θα επιδιώξει έναν επί της ουσίας διάλογο για τη σύγχρονη παραστασιολογία του σπουδαίου Νορβηγού. Η διοργάνωση ξεκινάει σήμερα με τη «Μηχανή Ιψεν», μία πρωτότυπη συρραφή έργων του Ιψεν, που συνέγραψε και σκηνοθετεί ο Σεμπάστιαν Χάρτμαν και στην οποία οι ιψενικοί ήρωες διαφορετικών έργων συναντώνται σε ένα νέο άχρονο παρόν. Κεντρικός και συνεκτικός χαρακτήρας είναι ο Οσβαλντ των «Βρικολάκων».

Τη «σκυτάλη» θα πάρει το «Κουκλόσπιτο» του Ιψεν, σε σκηνοθεσία του Γάλλου Λοράν Σετουάν, ο οποίος συστήθηκε στο ελληνικό κοινό τον περασμένο χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο, με το «Λεόντιος και Λένα» του Μπίχνερ. «Εντα Γκάμπλερ» σκηνοθετεί ο Νορβηγός Πέερ Περέζ Εϊαν, ενώ ο συμπατριώτης του, χορογράφος Ινγκουν Μπγενσγκάαρντ στήνει ένα work in progress, εμπνευσμένος από την ιψενική δραματουργία, με τίτλο «Η θάλασσα». Τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» θα ανεβάσει το κινεζικό θέατρο Λιν Τσαοχούα Στούντιο και ο Τόμας Οστερμάγερ τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», που είδαμε το καλοκαίρι και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η Σουηδή Λίντα Ρίτζεν τολμά με δύο ηθοποιούς να μιλήσει για τους «Βρικόλακες» με το αποδομητικό «Ibsen deconstraction 1: Ghosts». Το βραζιλιάνικο Teatro ο Tablado, σε σκηνοθεσία του Αργεντινού Ντανιέλ Βερονέζε, ανεβάζει μία τολμηρή εκδοχή τής «Εντα Γκάμπελ» με τον παράξενο πολιτικό τίτλο « All influential goverments have disowned the idea of an intimate theatre».

Να θυμίσουμε ότι ο 44χρονος Εϊρικ Στούμπε, μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νορβηγίας και βραβευμένος με Obie για τη σκηνοθεσία της ιψενικής «Αγριόπαπιας», δούλεψε την «Κυρία από τη θάλασσα», εκτός από τη Μαρία Ναυπλιώτου, μαζί με τους Αρη Λεμπεσόπουλο, Βασίλη Ανδρέου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλκηστη Πουλοπούλου και Νίκο Χατζόπουλο. Η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, τα σκηνικά-κοστούμια του Κάρι Γκράβκλεβ και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Η αυλαία του Φεστιβάλ Ιψεν θα πέσει στις 10 Σεπτεμβρίου με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Ιψεν στον Γιον Φόσε, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Νορβηγούς θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές. Πέρσι το είχε πάρει η Αριάν Μνούσκιν.

Η σημαντικότατη διοργάνωση πλαισιώνεται από συνέδριο (8 και 9 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διαβάζοντας και ανεβάζοντας τον Ιψεν». Στα ερωτήματα «Πού βασίζονται οι σύγχρονες ερμηνείες του Ιψεν;» και «Πώς η πολιτισμική καταβολή επηρεάζει τη σκηνοθετική ματιά;» θα τοποθετηθούν, ανάμεσα σε άλλους, ο Τόμας Οστερμάγερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ιψεν στο Δελχί της Ινδίας Νισάρ Αλάνα και ο Γιον Φόσε. Ο τελευταίος θα μιλήσει και για το έργο του, τον ρόλο του θεάτρου και της δραματουργίας του στη σύγχρονη κοινωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο