Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 11 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ

Σφυρίχτρες όλων των... ήχων

Το δεδομένο που έχουν στο μυαλό τους όλοι στο χώρο της διαιτησίας εν όψει της έναρξης της φετινής περιόδου είναι ένα και μοναδικό: δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή ανοχή στα λάθη. Οχι σε αυτά που άπαντες μπορούν να καταλάβουν ότι είναι ανθρώπινα και τα αποδέχονται, αλλά κυρίως σε αυτά που τουλάχιστον μοιάζουν (καθώς το να αποδείξεις κάτι τέτοιο είναι δύσκολο) προμελετημένα.

Ο Τάσος Κάκος θα είναι και φέτος ο ρέφερι των ντέρμπι Ο Τάσος Κάκος θα είναι και φέτος ο ρέφερι των ντέρμπι Καλώς ή κακώς και ανεξαρτήτως από την εικόνα που βγάζουν οι ομάδες εντός των γηπέδων, πάντα, τα διαιτητικά λάθη είναι αυτά που κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν για να καλυφθούν άλλες αδυναμίες.

Η επιλογή

Αυτό το ξέρουν καλά και οι ίδιοι οι διαιτητές, πολύ περισσότερο της Super League, αφού αυτοί βρίσκονται μόνιμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είτε για αρνητικό είτε για θετικό λόγο. Το σίγουρο είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια ο τρόπος επιλογής τους αλλά κυρίως κατάρτισής τους έχει διαφοροποιηθεί πλήρως βάσει και της συνθήκης ανάπτυξης διαιτησίας της UEFA στην οποία έχει ενταχθεί η ΕΠΟ, όπου ανήκουν οι διαιτητές.

Από κει και πέρα, όπως λένε οι έχοντες τα ηνία της διαιτητικής εξουσίας, εξαρτάται από τους ίδιους αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και ιδίως σε αυτό που θέλει όλος ο φίλαθλος κόσμος: στην ύπαρξη ισονομίας στις αποφάσεις τους, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν και λάθη και κακές αποδόσεις και κακές ημέρες. Αλλωστε για ανθρώπους μιλάμε. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος τους ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι «θα δεχτούμε τα ανθρώπινα λάθη, αλλά μειώστε τα. Μην κάνετε συμβιβασμούς. Μην ακούτε κανέναν. Μείνετε ανεπηρέαστοι. Κλειστά τα κινητά σας. Η ΕΠΟ δεν είναι η διαιτησία. Η διαιτησία είναι ένα κομμάτι της ομοσπονδίας. Στην ΕΠΟ παράγεται ένα τεράστιο έργο και στο τέλος φτάνει να απολογείται μονίμως για το τι κάνουν κάθε Κυριακή οι διαιτητές. Δεν το θέλω αυτό και δεν θα το ανεχτώ άλλο».

Και φέτος η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (Βασίλης Τεροβίτσας) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Διαιτησίας της ΕΠΟ (Κύρος Βασσάρας), της οποίας ο ρόλος ενισχύθηκε, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν συγκριτικά με άλλες σεζόν μικρό αριθμό διαιτητών. Μόλις 22. Από αυτούς οι πέντε είναι νεόκοποι στους πίνακες και για πολλούς αρκετά υποσχόμενοι. Μένει να το αποδείξουν. Η πεντάδα των νέων αποτελείται από τον Αθηναίο Σταύρο Μάνταλο, τον Δημήτρη Θάνο από τα Γρεβενά, τον Ηπειρώτη Χρήστο Μήτσιο, τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο από τα Τρίκαλα και τον Πραξιτέλη Ζαχαριάδη από τη Μακεδονία.

Κατά τα λοιπά στους πίνακες δεν άλλαξε τίποτα. Παρέμεινε ο παλαιότερος όλων Τάσος Κάκος από την Κέρκυρα, που θεωρείται από το σύνολο σχεδόν της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας ο κορυφαίος διαιτητής επί του παρόντος. Από κοντά οι εν ενεργεία διεθνείς Γιώργος Δαλούκας από τη Θεσσαλία, που έκανε καλές διαιτησίες από το μέσο της περσινής χρονιάς και μετά, Μιχάλης Κουκουλάκης από την Κρήτη (Ηράκλειο) ο οποίος δεν τα πήγε καλά πέρσι ενώ είχε και προβλήματα τραυματισμών, ο πεπειραμένος Δημήτρης Καλόπουλος (Μακεδονίας), ο Πειραιώτης Ηλίας Σπάθας που είχε φαλτσοσφυρίγματα πέρσι, ο Σταύρος Τριτσώνης από την Αθήνα και ο Βασίλης Παμπορίδης από το Κιλκίς, που είχε κι αυτός καλές διαιτησίες.

Οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν τον πίνακα είναι οι Ανδρέας Παππάς (Αθήνας), Μιχάλης Τσινιάρης (Αθήνας), Γιώργος Σταθόπουλος (Αχαΐας), Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Μάριος Λαμπρόπουλος (Ηλείας), Ναθαναήλ Χαραλαμπίδης (Καβάλας), Απόστολος Αμπάρκιολης (Μακεδονίας), Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας), Μιχάλης Βοσκάκης (Ρεθύμνου) και Θανάσης Γιάχος (Χίου).

Ενδεκάδα

Πέραν των προαναφερθέντων στους πίνακες της Super League μπορούν να προστεθούν άλλα έντεκα ονόματα. Πρόκειται για τους υποψηφίους ανόδου και τα ταλέντα διαιτησίας που έχουν επιλεγεί και τους οποίους η Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί, εφόσον το κρίνει και το επιθυμεί, να χρησιμοποιήσει για αγώνες Super League. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο μέχρι πέρσι διαιτητής Super League Δημήτρης Κύρκος από την Ηπειρο αλλά και η διεθνής διαιτητής Ευθαλία Μήτση από τον Πειραιά. Οι υπόλοιποι είναι οι Γιάννης Δελφάκης από την Αρκαδία, Αριστομένης Κουτσιαύτης από την Αρτα, Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτία), Σπύρος Σελίμος (Λακωνίας), Παναγιώτης Γαβρίλης από την Αθήνα, οι συντοπίτες του Χαράλαμπος Καλογερόπουλος και Τάσος Παπαπέτρου, Γιάννης Τοπούζης από τη Θράκη και Γιάννης Παπαδόπουλος από τη Μακεδονία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Σούπερ Λίγκα
Ποδόσφαιρο