Έντυπη Έκδοση

Ορθοδοντική για όλες τις ηλικίες: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε!

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Τα δόντια και οι ιστοί που τα στηρίζουν είναι πρακτικά τα ίδια σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών αγγίζει το 30%.

Τι είναι η ορθοδοντική; Σε τι στοχεύει η θεραπεία της;

Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.

Ο ορθοδοντικός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη μεταπτυχιακών σπουδών και ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική. Στοχεύει στη σωστή αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ των δοντιών και προσώπου, για την απόκτηση ενός υγιούς χαμόγελου και βελτίωση της αισθητικής τού προσώπου.

**Υπάρχουν μόνο «μαύρα σιδεράκια»;

Οχι βέβαια: Λευκά σιδεράκια με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και πολύχρωμα για τα παιδιά.

**Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6-7 ετών, προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος.

Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν από την εφηβεία, ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.

**Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Συνήθως διαρκεί από 12-24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3-6 εβδομάδων.

***Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, να τοποθετηθούν μηχανισμοί συγκράτησης.

**Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;

Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί.

Ακίνητοι μηχανισμοί: Είναι τα α) παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια, β) γλωσσικά ορθοδοντικά, που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση, γ) διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό, που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Κινητοί: π.χ. ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται. Εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

***Επειδή είστε μεγάλοι για σιδεράκια, θεωρείτε τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας δύσκολη;

Εάν υποβληθείτε σε ορθοδοντική θεραπεία όταν είστε ενήλικες, αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μαζί με τον ορθοδοντικό κρίνεται απαραίτητο να επισκέπτεστε περιοδοντολόγο και χειρουργό οδοντίατρο, για να εξασφαλιστεί ότι η θεραπεία δεν συνοδεύεται από οστική απώλεια ή περιοδοντική νόσο, καθώς και να συντηρείται το στόμα οδοντιατρικά συχνά.

***Υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα δόντια χωρίς σιδεράκια;

Ενα οδοντιατρικό προϊόν, το invisalign, είναι ένα νέο σύστημα μετακίνησης των δοντιών που στηρίζεται σε μια σειρά κινητών ειδικά διαμορφωμένων δισκαρίων από καθαρό πλαστικό. Τα δισκάρια αυτά, μοιάζουν με τα δισκάρια λεύκανσης. Τα δισκάρια αυτά με την πίεση που ασκούν πάνω στα δόντια, τα μετακινούν.

***Υπάρχει περίπτωση να γίνει η ορθοδοντική για άλλους λόγους εκτός από το να ισιώσουν τα δόντια μου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έπειτα από την περιοδοντική θεραπεία, απαιτείται ορθοδοντική συγκράτηση των δοντιών.

***Είμαι ενήλικας και η γνάθος μου προεξέχει, ταυτόχρονα έχω και στραβά δόντια. Η ορθοδοντική θα διορθώσει όλο το πρόβλημα;

Η ορθοδοντική στους ενήλικες θα διορθώσει μόνο τα στραβά δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών, απαιτείται συνδυασμός γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

***Εχουν στραβώσει τα δόντια μου έπειτα από εξαγωγές. Τι πρέπει να κάνω;

Οταν γίνουν οι εξαγωγές των δοντιών και δεν αποκατασταθεί ο φραγμός με εμφυτεύματα ή γέφυρες, αλλά παραμείνουν τα δόντια χωρίς καμία επανορθωτική θεραπεία, τα δόντια πέριξ της εξαγωγής στραβώνουν και πολλές φορές παρατηρείται και αραιοδοντία από τη μετακίνηση των δοντιών.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις, πριν από την οποιαδήποτε προσθετική εργασία για την αποκατάσταση της σύγκλισης και τη σωστή εφαρμογή της πρόσθεσης, απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία.

***Εάν δεν θέλω να βάλω σιδεράκια, μπορώ να βάλω κάτι άλλο;

Υπάρχουν εναλλακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης, εφόσον τα δόντια το επιτρέπουν, ώστε το χαμόγελο να δείχνει τα δόντια ίσια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού για την κάθε γνάθο. Προϋπόθεση ο οδοντίατρος να είναι ειδικευμένος στην αισθητική και να έχει ανάλογη μακρόχρονη εμπειρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Οδοντιατρική