Έντυπη Έκδοση

ΑΖΙΛ ΝΑΔΙΡ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ, ΑΠΟ ΦΥΓΟΔΙΚΟΣ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ!

Αυτή η καριέρα δεν έχει... Ναδίρ

Φυγόδικος από το 1993, όταν διατυπώθηκαν εναντίον του 66 κατηγορίες για απάτη και τεράστιες φορολογικές παραβάσεις, ο 69χρονος Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Αζίλ Ναδίρ, που υποστήριξε ότι είναι θύμα «πολιτικής συνωμοσίας ελληνικής εμπνεύσεως», γύρισε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα «για να καθαρίσει το όνομά του», ένα όνομα που πολλοί χλεύασαν προεξοφλώντας μάλιστα όταν άρχιζε η πτώση του ότι σύντομα θα φτάσει στο ναδίρ.

Ο Αζίλ Ναδίρ με την 26χρονη σύζυγό του Νουρ βγαίνουν από το σπίτι τους στο Μέιφεαρ του Λονδίνου. Με τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι προϊόν «ελληνοκυπριακής συνωμοσίας» και με 17 χρόνια... απόσταση από το αδίκημα της απάτης, δέχτηκε να δικαστεί ως νομοταγής πολίτης της Βρετανίας... (φωτ. Reuters) Ο Αζίλ Ναδίρ με την 26χρονη σύζυγό του Νουρ βγαίνουν από το σπίτι τους στο Μέιφεαρ του Λονδίνου. Με τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι προϊόν «ελληνοκυπριακής συνωμοσίας» και με 17 χρόνια... απόσταση από το αδίκημα της απάτης, δέχτηκε να δικαστεί ως νομοταγής πολίτης της Βρετανίας... (φωτ. Reuters) Ο άνθρωπος όμως που ξεκίνησε ως εφημεριδοπώλης στη Λεύκα της κατεχόμενης Κύπρου και περνώντας από την ιδιοποίηση μιας ελληνοκυπριακής βιοτεχνίας στη Λευκωσία έγινε ομοτράπεζος ηγετών όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, θυμίζει ότι το επώνυμό του στα τουρκικά σημαίνει «διακεκριμένος». Και έχει βάσιμες ελπίδες ότι τέτοιος θα μείνει.

Η 26χρονη τελευταία σύζυγός του Νουρ, η οποία τον συνόδευε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, δεν είναι μάλλον το τελευταίο «απόκτημα» του Ναδίρ. Είναι μαζί απ' όταν ήταν 21 και εκείνος 65. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ζούσαν σε μία έπαυλη στην κατεχόμενη Λάπηθο, στα μέρη που κάποτε ήταν τα περιβόλια ενός Ελληνοκύπριου. Σήμερα βρίσκονται σε ένα από τα σπίτια τους στο Λονδίνο -στο Μέιφεαρ όπου φέρονται να πληρώνουν ενοίκιο περίπου 25.000 ευρώ το μήνα- περιμένοντας μια δίκη που αν γίνει, όπως έγραψε ο «Guardian» σε κύριο άρθρο του, «θα είναι παρωδία». Κι αυτό γιατί 17 χρόνια μετά, πολλοί από τους μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης του ομίλου Πόλι Πεκ, που ήταν στους 100 κορυφαίους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με 17.000 εργαζομένους πριν συντριβεί με πολύ ύποπτο τρόπο, έχουν πεθάνει.

Πάρε τα ευρώ και τρέχα...

Ο Ναδίρ φέρεται να τράβηξε από την εταιρεία παρανόμως πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας την σε κατάρρευση που κόστισε συνολικά σε μετόχους και άλλους... αδαείς πιστωτές πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Κόστισε όμως και πολιτικά στο κυβερνών -τότε- κόμμα των Συντηρητικών, στο οποίο ο Ναδίρ είχε δωρίσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ (αυτά που φαίνονταν). Μάλιστα, ο υφυπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μάικλ Μέιτς, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση γιατί αποκαλύφθηκε ότι είχε χαρίσει στον... φίλο Αζίλ ένα ρολόι με αναγεγραμμένη την προτροπή: «Μην αφήσεις τους απατεώνες να σε ρίξουν».

Ο «Independent» είχε γράψει στις αρχές του 1993, όταν η κρίση στη Βρετανία βρισκόταν στο απόγειό της και ο υφυπουργός δεν είχε ακόμα παραιτηθεί, ότι πηγή που βρισκόταν πολύ κοντά στον Μέιτς είχε μεταφέρει πως ο υφυπουργός επέμενε στην αθωότητα του Ναδίρ. Υιοθετούσε επίσης τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου Τουρκοκύπριου ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας «ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον Ναδίρ γιατί ήταν εμπόδιο στο από τους Αμερικανούς υποστηριζόμενο σχέδιο ενοποίησης της Κύπρου». Τον ισχυρισμό περί «ελληνοκυπριακής συνωμοσίας», που είχε προβάλει από την πρώτη στιγμή ο Αζίλ Ναδίρ, υποστήριξε τότε και ο μέντοράς του, Τουργκούτ Οζάλ, χωρίς πάντως να λάβει περισσότερα πρακτικά μέτρα. Οταν ξεκαθαρίστηκε ότι θα δικαστεί στο Λονδίνο, ο Ναδίρ πήρε το αεροπλάνο και μέσω Παρισίων και Κωνσταντινούπολης γύρισε στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο «κολλητός» Ερογλου

Μία από τις πολιτικές πτυχές αυτής της δύσοσμης υπόθεσης ήταν η στράτευση των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει ο Ναδίρ στο πλάι τού νυν «προέδρου» των κατεχομένων, ακραίου Ντερβίς Ερογλου, που πριν από λίγους μήνες ήταν «πρωθυπουργός».

Πριν από τις «εκλογές» φέτος, η τουρκική εφημερίδα «Taraf» αποκάλυπτε και άλλες διαστάσεις της συμμαχίας. Για να ευχαριστήσει τον Ναδίρ, το κόμμα του Ερογλου «έκανε δώρο» σε εταιρεία του μεγιστάνα μία συμφωνία κινητής τηλεφωνίας χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Οκτώ εταιρείες τότε ξεσηκώθηκαν καταγγέλλοντας πολιτικά μαγειρέματα. Αλλοι θύμισαν επίσης ότι οι εταιρείες του Ναδίρ όφειλαν στην εφορία κοντά 7 εκατομμύρια δολάρια, όμως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερογλου «φρόντισε να διαλύσει την ομάδα των επιθεωρητών-ελεγκτών και είχε στείλει τον επικεφαλής τους στην... εξορία». Η επιλογή των λέξεων είναι από άρθρο της επίσης τουρκικής «Zaman». Σήμερα ο Ερογλου είναι «πρόεδρος» και μία πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία εργάζεται προκειμένου να αποδείξει ότι το τμήμα που ελέγχει δεν αποτελεί καταφύγιο παρανόμων είναι η συνεργασία του με αστυνομίες άλλων χωρών, προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη υπόδικοι και φυγόδικοι. Δεδομένου ότι τη «Βόρεια Κύπρο» δεν αναγνωρίζει καμία χώρα πλην της Τουρκίας, δεν μπορούν να συναφθούν αμοιβαίες συμφωνίες έκδοσης. Ομως, όπως δήλωσε αμέσως μετά την άφιξη στο Λονδίνο του Ναδίρ εκπρόσωπος των κατεχομένων: «Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη βρετανική αστυνομία όποτε εγκληματίας καταφύγει στη Β. Κύπρο φυγοδικώντας και όταν υπάρχει σε ισχύ ένταλμα σύλληψής του». Ειδικά για τον Ναδίρ, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν σχολιάζει γιατί πρόκειται για «θέμα που άπτεται ιδιώτη».

Νομοταγής με... μικροτσίπ

Θα εγκατέλειπε όμως ποτέ ο Ναδίρ την έπαυλή του στη Λάπηθο, αν δεν ήταν βέβαιος ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του θα αντιμετώπιζε τέτοια εμπόδια που θα την καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη; Μιλώντας στην εκπομπή του BBC Today, ο ίδιος ο Αζίλ Ναδίρ παραδέχτηκε ότι «το περιβάλλον τώρα είναι το κατάλληλο». Οι δικηγόροι του είχαν προετοιμάσει πολύ καλά το έδαφος εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μπει φυλακή. Μόλις τον περασμένο μήνα το δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι ο Ναδίρ ουδέποτε παραβίασε την αναστολή του γιατί ουδέποτε του είχε επιβληθεί. Ετσι, με ένα μικροτσίπ που θα παρακολουθεί τις κινήσεις του, μια εγγύηση κοντά στις 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, όλα είναι εντάξει.

Στις 3 Σεπτεμβρίου που θα γίνει η προκαταρκτική ακρόαση, οι δικηγόροι του θα υποστηρίξουν ότι ο εντολέας τους δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη, λόγω του χρόνου που έχει περάσει από την υποτιθέμενη τέλεση των αδικημάτων. Φαίνεται ότι η «διακεκριμένη καριέρα» του Αζίλ Ναδίρ απέχει πολύ από το να φτάσει πραγματικά στο ναδίρ.*

Βίος και πολιτεία...

* Το 1947, σε ηλικία έξι χρόνων άρχισε να πουλάει εφημερίδες στη Λεύκα (σήμερα στα κατεχόμενα).

* Τη δεκαετία του '50 ο πατέρας του μετακόμισε στη Βρετανία και εκείνος πήγε να σπουδάσει στην Κωνσταντινούπολη Οικονομικά, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο.

* Τη δεκαετία του '60 έστησε μία μικρή βιοτεχνία, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο όμως άνοιξε ο δρόμος για την κορυφή, καθώς πέρασε στα χέρια του ελληνοκυπριακή βιοτεχνία που «βρέθηκε» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

* Στα τέλη της δεκαετίας του '70 αγόρασε την Polly Peck μέσω της οποίας έστησε εταιρεία συσκευασίας φρούτων και χαρτοβιομηχανία, μπήκε σε τουρκικές εφημερίδες και δέκα χρόνια αργότερα αγόρασε την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών Sansui και την αμερικανική εταιρεία εμπορίας φρούτων Del Monte.

* Κάθε 1.000 λίρες που επένδυσε στην Polly Peck αγοράζοντάς την αντιστοιχούσαν με 1 εκατομμύριο στην ακμή της. Το 1990 ο Ναδίρ ήταν 36ος στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που καταρτίζουν οι «Times».

* Στην κατεχόμενη Κύπρο έστησε τον όμιλο ΜΜΕ Kibris, ενώ αγόρασε ξενοδοχεία, εταιρείες ειδών πολυτελείας και κατασκευών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Τουρκία
Κύπρος