Ηλεκτρονική Έκδοση

Νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση των μεγάλων έργων

Με νομοθετικές ρυθμίσεις θα επιλυθούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων που προκύπτουν στα μεγάλα έργα από απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικούς χώρους και η λειτουργία υδατοδρομίων (χώροι προσγείωσης και απογείωσης υδροπλάνων) στα νησιά, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έγινε υπό την προεδρία του Δημήτρη Ρέππα, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Περιβάλλοντος καθώς και συναρμόδιοι υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, και συζητήθηκε μεταξύ άλλων και ο συντονισμός των ενεργειών για το στρατηγικό σχέδιο υποδομών-μεταφορών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Αναφορικά με τα μεγάλα έργα οι υπουργοί αποφάσισαν να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται λόγω των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ανασκαφών. Μία ρύθμιση που συζητήθηκε είναι να δίνεται η δυνατότητα μιας προσωρινής χρήσης ιδιοκτησίας στην κατασκευάστρια εταιρία, έως ότου τελεσιδικήσουν οι απαλλοτριώσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει "μνημόνιο συναντίληψης" ανάμεσα στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία να επιλύει ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Το "μνημόνιο συναντίληψης" θα καθιερώνει νέους κανόνες, υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων θα θεσπιστεί μία έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, η οποία θα γίνεται στη φάση των πρόδρομων εργασιών, ούτως ώστε να γνωρίζει ο κατασκευαστής ενός μεγάλου έργου τα αρχαιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, να γίνονται παρακάμψεις κ.λπ.

Αναφορικά με τα υδατοδρόμια αποφασίστηκε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση - ρυθμιστικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν σε όποια νησιά υπάρξουν σχετικές αιτήσεις από ιδιώτες και φορείς.

Για τα έργα της Θεσσαλονίκης η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε ότι το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες δράσεις, που είναι το εμπορευματικό κέντρο και η επέκταση του λιμανιού, το νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο, το κέντρο καινοτομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη και οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα