Έντυπη Έκδοση

Στην Ελλάδα τα διαβατήρια με μικροτσίπ

Τα νέα βιομετρικά διαβατήρια με μικροτσίπ, στα οποία αποθηκεύονται φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα όλων των πολιτών, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα.

Η εξαγγελία για τα βιομετρικά διαβατήρια με ενσωματωμένα δακτυλικά αποτυπώματα έγινε πριν από έναν χρόνο, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υλοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2010, οπότε και δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ενσωματώνεται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο ο ευρωπαϊκός κανονισμός του 2009.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι η αρμόδια υπηρεσία διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (πέραν της φωτογραφίας), κρυπτογραφεί δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος, εκτός εάν αυτός είναι μικρότερος των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση καταγράφονται μόνον η φωτογραφία και τα στοιχεία του ανηλίκου, καθώς, για λόγους δίωξης της εμπορίας προσώπων, η Ε.Ε. επιβάλλει σε κάθε άτομο να έχει δικό του διαβατήριο.

Ετσι, ενώ η λήψη και καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει καταργηθεί μετά το 2000 στη χώρα μας από τις αστυνομικές ταυτότητες, επιστρέφει από την «πίσω πόρτα» μέσω των ευρωπαϊκών βιομετρικών διαβατηρίων, και μάλιστα διευρυμένη σε πολύ νεαρές ηλικίες. Η επίκληση λόγων ασφαλείας στις μεταφορές οδηγεί εκ των πραγμάτων σε διόγκωση του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει τη μελλοντική δημιουργία γενικού ευρωπαϊκού οργανισμού διαβατηρίων, όπου θα αποθηκεύονται όλα τα βιομετρικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ θεωρείται σίγουρη και η έκδοση βιομετρικών αστυνομικών ταυτοτήτων.

Στο νέο διαβατήριο περιλαμβάνονται ακόμη η υπογραφή του κατόχου και ένα ενσωματωμένο μέσο αποθήκευσης (μικροτσίπ), όπου θα καταγράφονται η φωτογραφία, τα στοιχεία του και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, «υπό μορφή που εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα». Η κομψή αυτή φράση της απόφασης παραπέμπει προφανώς σε διεθνή αστυνομική συνεργασία με «τσεκάρισμα» όλων των δεδομένων μέσω της τεχνολογίας. Η έκδοση των νέων διαβατηρίων συμπίπτει και με την κατάργηση της βίζας προς τις ΗΠΑ, η οποία συνοδεύτηκε με την ελεύθερη, on line ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Προσωπικά δεδομένα