Έντυπη Έκδοση

«ΚΟΛΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ»

Επιτέλους τέλος στο μαρτύριο για τις κρατούμενες

Χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες καταγγελίες, να διαμαρτυρηθούν με έντονο τρόπο οι κρατούμενες για να καταργηθεί, επιτέλους, το αναχρονιστικό και εξευτελιστικό μέτρο της «κολπικής έρευνας» στο οποίο τις υπέβαλλαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι ακόμη και για ασήμαντη αφορμή.

Δικαίωση για τις κρατούμενες Δικαίωση για τις κρατούμενες Με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απ. Κατσιφάρα, ορίζεται πλέον πως η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρό, αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι υπάρχει εύλογη αιτία για κάτι τέτοιο και δοθεί άδεια από δικαστικό λειτουργό. Εφαρμόζεται, δηλαδή, η διάταξη του άρθρου 23 του Σωφρονιστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος υποβάλλεται κατ' αρχάς σε σωματική έρευνα από δύο υπαλλήλους του ίδιου φύλου, σε ιδιαίτερο χώρο της φυλακής -και όχι σε κοινή θέα- και με τρόπο που να μη θίγεται η αξιοπρέπειά του.

Σε περίπτωση που υπάρξει εύλογη αιτία, η οποία να δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται ύστερα από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα της φυλακής) και μόνον από γιατρό.

Στον αγώνα για την κατάργηση της κολπικής έρευνας είχε πρωτοστατήσει η κρατούμενη Κ. Γκουλιώνη, η οποία βρήκε τον θάνατο μέσα στις φυλακές, τον Απρίλιο του 2009. Οπως έγραφε στην τελευταία καταγγελία της: «Οποτε μπαίνω στη φυλακή, είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο, δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται "έρευνα": Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν' ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου... Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα... και με οδηγούν στο φαρμακείο... Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν "αστειάκια" των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το "ρεπερτόριό" τους... Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα... με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο...».

Οπως τονίζει ο υφυπουργός, πρακτικές που συνηθίζονταν έως τώρα και που ευθέως προσέβαλλαν τον νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύονται ρητά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα