Έντυπη Έκδοση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Ο Σημίτης και τα παιχνίδια (χρέους) με την Goldman Sachs

«Κακά τα ψέματα.

Λόγω της εμπλοκής της Goldman Sachs και στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκαν τα "βρώμικα" παιχνίδια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας με την κυβέρνηση Σημίτη το 2000-2001, που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του χρέους, η Ελλάδα του Σημίτη χρησιμοποίησε και τα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης currency swaps. Το συγκεκριμένο "εργαλείο" δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής: χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν μετατράπηκε σε ευρώ, με κορυφαίο διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έστρεψε την προσοχή σε αυτές τις συμφωνίες, με έμφαση στα currency swaps με την Goldman Sachs, το 2000 και το 2001. Με αυτά τα εργαλεία, η Ελλάδα μείωσε το εξωτερικό χρέος σε ευρώ, κατά 2,367 δισ. ευρώ και μείωσε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 103,7% από 105,3%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Eurostat (Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης), Βάλτερ Ραντερμάχερ, κατήγγειλε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι "δεν ξέρουμε ακόμη το πώς η Ελλάδα 'μαγείρεψε' το χρέος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν 'μαγείρεψε' τα στοιχεία για το χρέος της", δήλωσε. Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat έχει ζητήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία για τις συμφωνίες swap με την Goldman Sachs. Ο επικεφαλής της Eurostat είπε ότι το κλιμάκιο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που θα έρθει αργότερα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα (μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν), θα ακολουθήσει αυστηρή στάση, ώστε να αποκαλύψει το συνολικό ύψος του κρατικού χρέους που υπεκρύβη με αυτά τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Ωστόσο, η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, έχει πει ότι υπήρξαν και άλλες ανάλογες συμφωνίες, μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με την Goldman. "Υπάρχουν πολλές ανάλογες συμφωνίες, που πρέπει να ξεκαθαριστούν", τόνισε ο κ. Ραντερμάχερ. "Η υπόθεση με την Goldman Sachs ήταν μόνο η αρχή", σημείωσε.

Επεται και συνέχεια... Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι στις 28 Ιανουαρίου του 2010, η Goldman Sachs και ο μεγαλοκερδοσκόπος Πόλσον διοργάνωσαν μυστικό δείπνο στη "Μεγάλη Βρετανία", με θέμα πώς θα κερδοσκοπήσουν τζογάροντας πάνω στα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS). Λίγο αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο με αντικείμενο τα ελληνικά ομόλογα, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο "Plaza Athenee" του Μανχάταν, έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος. Το hedge fund του Πόλσον υπολογίζεται ότι τζόγαρε υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ. Προφανώς, η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν καταλάβει τίποτε για το έγκλημα.

Ευτυχώς, δε, εκεί στην Αμερική... η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ναι μεν αποτέλεσε ουσιαστικά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τη σημαντικότερη απόπειρα απόδοσης ευθυνών από το αμερικανικό Δημόσιο για την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και της αμερικανικής οικονομίας. Αλλά ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της Goldman και της SEC έναντι του αστείου ποσού των 550 εκατ. δολαρίων τεκμηριώνει τη θεωρία περί πολιτικών παιγνίων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η SEC άσκησε τον περασμένο Απρίλιο εις βάρος της Goldman αγωγή για παραπλάνηση πελατών της, όχι μόνο επειδή απέκρυπτε ή παρουσίαζε ψευδή στοιχεία στους επενδυτές, αλλά επειδή στοιχημάτιζε εναντίον της αξίας των τίτλων αυτών, αποκομίζοντας κατόπιν κέρδος. Πρόκειται, όντως, για μια ληστρική τακτική...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Κύριο θέμα
Μια σκιά μονολογεί