Έντυπη Έκδοση

Ετσι & αλλιώς

«Ο αφορισμός δεν είναι εκδήλωσις μίσους και εκδικήσεως, ως θέλουν να τον παραστήσουν εχθροί της Εκκλησίας, αλλ' είναι εκδήλωσις αγάπης.

Είναι ως μια οδυνηρά χειρουργική επέμβασις προς αποκοπήν σεσηπότος μέλους του ανθρωπίνου σώματος, ίνα μη το κακόν ως γάγγραινα μεταδοθή εις ολόκληρον το σώμα. Το πηδάλιον της Εκκλησίας αστράπτει και βροντά από το "αφοριζέσθω"». Απόσπασμα, σε άκρως χουντο-παπαδοπουλικό ύφος, από τον αφορισμό κατά του Θόδωρου Αγγελόπουλου και των λοιπών συντελεστών της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», τον Δεκέμβριο του 1990, από τον μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, που «εκοιμήθη» προ ημερών σε ηλικία 104 ετών. Ο Θεός να τον συγχωρέσει.

***

Δεν κατάφερα να πάω στους U2. Διάβασα ωστόσο και είδα, και στάθηκα στην ανθεκτικότητα, όχι μόνο τη δική τους αλλά και άλλων συναφών συγκροτημάτων ή αστέρων - όσων δηλαδή δεν λένε να το βάλουν κάτω ή όσων έχουν διαλυθεί ή φύγει από τη ζωή, χωρίς να περάσουν στα αζήτητα. Ενδεικτικά, πλην των U2: Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς, Πινκ Φλόιντ, Χέντριξ, Πρίσλεϊ, Ντίλαν, Τζάκσον, Σπρίνγκστιν, Μαντόνα. Και όσον αφορά τους U2, παλιοί μεν αλλά πλήρως εκσυγχρονισμένοι. Τραγούδι με περιεχόμενο αλλά και θέαμα - σε μια εποχή που όλα πλέον είναι κυρίως θέαμα.

Να σταθώ όμως και σε κάποιους δικούς μας που, κόντρα στους σταρ των εφήμερων «επιτυχιών», δεσπόζουν εδώ και 30, 40 ή και περισσότερα χρόνια. Ενδεικτικά: Μαρινέλλα, Φαραντούρη, Νταλάρας, Μητροπάνος, Αλεξίου, Γαλάνη, Πάριος, Μητσιάς, Παπακωνσταντίνου, Σαββόπουλος (με την τριπλή ιδιότητα στιχουργού, συνθέτη, ερμηνευτή).

Κι από δημιουργούς ασμάτων αντοχής: Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Μαμαγκάκης, Λοΐζος, Λεοντής, Κουγιουμτζής, Σπανός, Μούτσης, Πλέσσας, Κηλαηδόνης, Νικολόπουλος, Μικρούτσικος, Σπανουδάκης, Ανδριόπουλος - και βέβαια Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Λιμάνι του Πειραιά, βγαίνουν οι ταξιδιώτες από τα πλεούμενα, πιο πάνω δεκάδες ταξί, χωρίς όμως τους οδηγούς. Εχουν βγει και επιλέγουν επιβάτες. Πού είναι το κράτος;

ΣΗΜ. Τεστ (αντοχής) κυβερνώντων και (ανοχής) πολιτών. (Και αμάν πια μ' αυτά τα υπουργεία με τα μακρόσυρτα ονόματα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Ο δικός του κομουνισμός