Έντυπη Έκδοση

Του έδωσε το φιλί του Ιούδα

«Απολαμβάνω το καθεστώς προστασίας, νιώθω προστατευόμενο είδος» απαντά με χιούμορ ο Μάκης Βορίδης σε όσους τον ρωτούν για τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν τον κατεβάζει υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής για να τον προστατεύσει από τα «αρπακτικά της πολιτικής που προσπαθούν να διεμβολίσουν το κόμμα» του.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ τόσο ψυχρές όσο σήμερα, καθώς πέντε χρόνια μετά την προσχώρηση του βουλευτή στον ΛΑΟΣ η αμοιβαία καχυποψία χαρακτηρίζει τις κινήσεις τους.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, ο αστικής καταγωγής και παιδείας Μ. Βορίδης έμοιαζε πάντα να κινείται στον αντίποδα του Γ. Καρατζαφέρη, ενός πολιτικού λαϊκής καταγωγής με μακρά θητεία στη δημοσιογραφική «πιάτσα», ο οποίος μετά βασάνων πήρε το πτυχίο του μόλις το 1994.

Τα προηγούμενα χρόνια η σχέση τους στηρίχτηκε σε μια λεπτή ισορροπία. Από τη μια ο βουλευτής αναγνώριζε στον πρόεδρό του ότι κατάφερε να εξασφαλίσει στις ομαδοποιήσεις της ακροδεξιάς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος έβρισκε στο πρόσωπο του Μ. Βορίδη ένα αξιόμαχο κοινοβουλευτικό στέλεχος με επικοινωνιακή άνεση. Ο συμβιβασμός αυτός άρχισε να τρίζει τον τελευταίο χρόνο, ενώ η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έφερε ανοιχτά στην επιφάνεια τις διαφορές τους.

Ο Μάκης Βορίδης ήταν από τους βουλευτές που προέκριναν την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος, με στόχο να καταγραφεί η δυναμική του, η οποία, όπως εκτιμούν, ενισχύθηκε από την κρίση στη Ν.Δ. και την επιλογή του Α. Σαμαρά να κατεβάσει υποψήφιο τον Β. Κικίλια. «Μια αποδυναμωμένη Νέα Δημοκρατία το βράδυ των εκλογών θα έδειχνε καθαρά τη διχοτόμηση στη δεξιά και θα έβαζε επί τάπητος το ζήτημα της ανασύνθεσής της» λέει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ο βουλευτής, θέτοντας εμμέσως το ζήτημα της μη ορθής επιλογής υποψηφίου από τον Γ. Καρατζαφέρη. Και αυτό παρά το ότι ο ίδιος δεν δήλωσε ποτέ ανοιχτά το ενδιαφέρον του και τονίζει ότι στηρίζει ολόψυχα τον Α. Γεωργιάδη.

Οσο για τα πραγματικά κίνητρα του προέδρου του ΛΑΟΣ; Είναι κοινό μυστικό ότι η υψηλή αναγνωρισιμότητα του Μ. Βορίδη και η πιθανότητα ακόμη και να περάσει στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης προκαλούσε ρίγη στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αισθάνεται να απειλείται η απόλυτη κυριαρχία του στο κόμμα.

Παράλληλα, όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, ένας επιπρόσθετος φόβος ήταν πως πιθανή στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο βουλευτή θα έδινε την εικόνα μιας επικείμενης φυγής του, δεδομένων και των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με την πρώην υπουργό. Αλλωστε, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν τα ίδια στελέχη, εκείνην είχε ως αποδέκτη η αναφορά περί «διεμβολισμού».

Σε συνεργάτες του πάντως ο Γ. Καρατζαφέρης έλεγε ότι δεν ήθελε με την επιλογή Βορίδη να ξανανοίξει η συζήτηση περί ακροδεξιάς, μετά τις εντατικές προσπάθειες που έκανε να την αντιπαρέλθει. Αυτή αφορούσε τις σχέσεις του βουλευτή με τον Ζαν Μαρί Λεπέν τη δεκαετία του 1980, αλλά και το ότι υπήρξε ο πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ - του κόμματος που ίδρυσε από τη φυλακή ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Επίσης, το 1985 διαγράφτηκε από το σύλλογο φοιτητών της Νομικής με την κατηγορία της ακραίας δράσης.

Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας όμως υπογράμμιζε ότι ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος που έχρισε τον Μ. Βορίδη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τόνιζε ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να χρησιμοποιεί το παρελθόν αλά καρτ.

Το σίγουρο είναι ότι στη συζήτηση περί αποσαφήνισης της ταυτότητας και της ανασύνθεσης της δεξιάς, Καρατζαφέρης και Βορίδης θα βρεθούν αργά ή γρήγορα ενώπιος ενωπίω.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΛΑΟΣ