Έντυπη Έκδοση

Ο κατήφορος

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ διαβάζει ιστορία και παρακολουθεί την ειδησεογραφία στο πέρασμα των δεκαετιών, η σαφέστατη και έμμεση χθεσινή βολή του πρωθυπουργού για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν αποτελεί είδηση.

Επαναλαμβάνεται βαρετά και μονότονα από πλείστους όσους πρωθυπουργούς, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δεν περιποιεί τιμή στους πρωθυπουργούς ότι εκείνοι που αρέσκονται σε τέτοιου είδους βολές είναι κυρίως οι δικτάτορες.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ούτε τη στόφα, ούτε την ιδεολογία, ούτε την αγωγή, ούτε την επιθυμία των δικτατόρων. Αντιθέτως, μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για τον υπερβολικό του πολιτισμό. Αν και ο γράφων πιστεύει ότι ο πολιτισμός δεν είναι ποτέ υπερβολικός. Είναι ό,τι πιο απαραίτητο.

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός δέχθηκε απλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις δεν είναι ούτε σκληρές ούτε ήπιες. Είναι άλλοτε δημοσιογραφικές και άλλοτε σέρβις. Πάσες. Εξυπηρετήσεις άλλων συμφερόντων. Το πιο συχνά, συμφερόντων της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΥΠΟ την πίεση των καθόλου ευχάριστων ερωτήσεων ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε τρεις φορές την ανάγκη να επαναλάβει, σε ισάριθμες απαντήσεις του, την άποψη ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιβαρύνουν την κατάσταση της χώρας και σπέρνουν πανικό «με τη μετρολογία» (σ.σ.: την αναφορά σε μέτρα), με την οποία ασχολούνται.

Την τρίτη μάλιστα φορά, επέμεινε ότι «ο πανικός της μετρολογίας επηρεάζει την επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση».

Συγκεκριμενοποίησε μάλιστα την παρατήρησή του, περιγράφοντας πώς τα Μέσα διαστρεβλώνουν ειδήσεις για λόγους εντυπωσιασμού και κερδοφορίας.

ΠΡΕΠΕΙ να παραδεχτεί κανείς ότι τα Μέσα δεν είναι τα αγνότερα πλάσματα στον κόσμο. Και δεν έχει άδικο ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για κιτρινισμό. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Συμβαίνει, όμως, να γενικεύει, ενώ δεν μπαίνουν όλα τα μέσα σ' ένα τσουβάλι. Και δεν ασκούν τα Μέσα διακυβέρνηση.

ΓΙΑ να είμαστε σαφέστεροι, δουλειά της κυβέρνησης είναι να κυβερνά και των Μέσων να ελέγχουν. Αν δεν ελέγχουν, τόσο το χειρότερο για τα Μέσα και, κυρίως, για τον πολίτη.

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των Μέσων και των κομμάτων θα διαπιστώσει ότι είναι παράλληλα πτωτική. Στη συνείδηση του κόσμου. Αν παρακολουθήσει και τα σημεία αυτής της πτώσης, θα διαπιστώσει ότι οι πολίτες τιμωρούν εδώ και χρόνια τα Μέσα όχι γιατί κιτρινίζουν τις ειδήσεις. Αλλά γιατί τις κιτρινίζουν υπέρ των κυβερνήσεων.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ ο πρωθυπουργός να δει γιατί πραγματικά οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και στα Μέσα, θα διαπιστώσει ότι η αιτία είναι ακριβώς η αντίθετη απ' αυτήν που νομίζει και εκφράζει.

Τα κόμματα, οι κυβερνήσεις και τα Μέσα απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών, γιατί αλληλοεξυπηρετούνται αντί να εξυπηρετούν τον πολίτη. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Εγκαταλείπουν τα συμφέροντα του πολίτη για να εξυπηρετήσουν αλλότρια. Η απάντηση του πολίτη είναι άμεση και ορατή. Τους εγκατελείπει κι αυτός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ πιθανότατα θέλει να χτίσει μια νέα σχέση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Οπως κάποια Μέσα θέλουν να χτίσουν μια νέα σχέση μεταξύ αυτών και των πολιτών. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους. Πρώτα απ' όλους για τους πολίτες.

Ομως, αν τα πράγματα μπουν στη σωστή τους θέση, ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει ότι τα Μέσα, απο καθήκον και από τη φύση τους, θα είναι πολύ σκληροί ελεγκτές της εξουσίας.

Δεν θα είναι αντιεξουσιαστές, όπως θέλει ο ίδιος τους υπουργούς του. Θα είναι η εξουσία του Πολίτη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Θεοφανια έγραψε: (πριν 11 έτη)
Σας υπερεκτιμω,αν και εξαιρετικα δυσκολα εκτιμω καποιον,ομως αυτο το σημερινο σας οτι ο γιωργακης ειναι πολιτισμενος ειναι ο,τι πιο χαζο εχω ακουσει στην ζωη μου!! ελεος .Δηλαδη θεωρειται πολιτισμενος ενας ευνουχος σαν κι αυτον επειδη παπαγαλιζει 3-4 καλους τροπους συμπεριφορας την ωρα που σκοτωνει ηθικα και υλικα 10 εκατ.ανθρωπους?????? ΖΗΤΕΙΤΑΙ ενας ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ!!!! Να,ενας σαν αυτα τα μαγικα πλασματα τους γυφτους που μιλανε δυνατα,πετανε κατω τα τσιγαρα τους ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠ'ΑΥΤΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟ ΣΟΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.Γι αυτο και οι πολυ δυνατες φωνες τους μεσα στη νυχτα-μ'ελαχιστες εξαιρεσεις- ακουγονται καθησυχαστικες,σαν ΑΓΓΕΛΩΝ.Πολιτισμενος ο γιωργος ο ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΣ!!!! μη χειροτερα..
2 Ο/Η Greek Rider έγραψε: (πριν 11 έτη)
Εντάξει ο ΓΑΠ μπορεί να μην θέλει να λέμε για νέα μέτρα για να μην πέσει η κατανάλωση λόγω φόβου. ΔΗλαδή όμως αν είναι να μειωθούν περισσότερο οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα πρέπει αυτοί να το ξέρουν; Θα πρέπει να αδιαφορούν για το μέλλον τους και να δανείζονται σαν να μην τρέχει τίποτα;

Δηλαδή το ηθικά σωστό θα ήταν να υπερκαταναλώνουν οι μελλοντικοί στόχοι περικοπών; Αυτές είναι ηθικές και λογικές αντιμετωπίσεις του προβλήματος;

Ή το σωστό είναι να λέμε αυτό που βλέπουμε, ότι δηλαδή έρχονται νέες περικοπές. Πριν λίγες μέρες δεν είχε γράψει η Ελευθεροτυπία ότι μέλη της Γερμανικής κυβέρνησης απαιτούν πιο σκληρά μέτρα και δυσανασχετούν με την δήθεν λάιτ στάση που δείχνει το ΔΝΤ απέναντί μας;

Αυτό μαζί με την υστέρηση των εσόδων και την στοχοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων δεν δείχνει ότι πάμε για νέες μειώσεις; Και αν όχι μόνο σε αυτούς ίσως και σε άλλους!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Δεύτερη πέννα