Ηλεκτρονική Έκδοση

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Όχι» στη γενική μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο 23%

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Alter χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «καταστροφικό για την αγορά».

Συγκεκριμένα για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

"Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες "εξπρές" οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια".

Όσον αφορά στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

"Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν ένα δισ. ευρώ στους συντελεστές του ΦΠΑ