Ηλεκτρονική Έκδοση

Τίμησαν τη γυναίκα που εμπόδισε την θαλιδομίδη να φτάσει στις ΗΠΑ

Η γιατρός που εμπόδισε να φτάσει στην αμερικανική αγορά την δεκαετία του '60 το επικίνδυνο φάρμακο θαλιδομίδη τιμήθηκε χθες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρας.

Ο λόγος για τη Δρ. Φράνσις Όλνταμ Κέλσι, 96 ετών σήμερα.

Η γιατρός προσελήφθη στην υπηρεσία το 1960. Ήταν εκείνη που δεν έδωσε την άδεια στην φαρμακευτική εταιρεία William S Merrell να κυκλοφορήσει την θαλιδομίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είχε διαβάσει εκθέσεις ότι το φάρμακο συνδεόταν με γενετικές ανωμαλίες.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα από τα φάρμακα που οι γυναικολόγοι συνήθιζαν να συνταγογραφούν στις έγκυες για να αντιμετωπίζουν την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία.

Την εποχή εκείνη δεν ήταν γνωστό ότι φάρμακα που παίρνει μια μέλλουσα μητέρα επηρεάζουν το έμβρυο.

Στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές του '60 περίπου 20.000 παιδιά γεννήθηκαν με ατροφικά ή ανύπαρκτα μέλη εξαιτίας της λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η Κέλσι δεν υπέκυψε στην πίεση που δέχτηκε από την φαρμακοβιομηχανία για να επιτρέψει την πώληση του φαρμάκου.

Από την υπόθεση και με βάση τις εργασίες της γιατρού, το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε νέους αυστηρότερους νόμους σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και τη διανομή φαρμάκων στην αγορά.

Προς τιμή της, η FDA θέσπισε ετήσιο βραβείο που θα δίνεται σε έναν από τους επιστήμονες που εργάζονται στην υπηρεσία και συνέβαλαν στην προστασία του καταναλωτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία