Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2009 * ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Πονοκέφαλος τα οικονομικά για Κακλαμάνη

«Ο κόσμος θα έχει να επιλέξει μεταξύ των ανθρώπων που θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική, τουτέστιν αύξηση στα δημοτικά τέλη για να συμπληρωθούν οι χαμένοι πόροι, και των ανθρώπων που δεν θα εφαρμόσουν αυτή την κυβερνητική πολιτική»

2/9/2010

«Σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική κατάσταση, το να πηγαίνεις και να κάνεις τον Τσε Γκεβάρα στην εκάστοτε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, είναι εύκολο και ίσως λαοφιλές προεκλογικά»

6/9/2010

Ποιος είναι εκείνος ο οποίος στις 2 Σεπτεμβρίου κατήγγειλε την κυβέρνηση που θέλει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη; Και ποιος, εκείνος που τέσσερις μέρες αργότερα ειρωνεύεται όσους παριστάνουν τον Τσε Γκεβάρα κατά της κυβέρνησης;

Παραδόξως, πρόκειται γα το ίδιο πρόσωπο, τον δήμαρχο Αθηναίων, πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και εκ νέου υποψήφιο Νικήτα Κακλαμάνη. Αφορμή για τον διχασμό προσωπικότητας; Τα οικονομικά των δήμων, θέμα όπου για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι τα δεδομένα δεν είναι «κουκιά μετρημένα».

Η συζήτηση για τα χρέη των δήμων άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να ξιφουλκεί ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων-Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) εναντίον της κυβέρνησης. Στις αρχές Αυγούστου η ΚΕΔΚΕ σχολίασε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι της Ελλάδας έχουν «το μικρότερο δανειακό βάρος στην Ευρώπη, μετά τη Μάλτα». Με άλλα λόγια, «λεφτά υπάρχουν» - έστω και ως περιθώρια δανεισμού...

Στις 2 Σεπτεμβρίου όμως, ο κ. Κακλαμάνης επανήλθε με δηλώσεις ύστερα από συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Τότε μίλησε για το Μνημόνιο που κόβει 3 δισ. ευρώ από τους δήμους ενώ η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των δημοτικών τελών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνος δεν πρόκειται να συναινέσει. Στις 6 Σεπτεμβρίου ήρθε η ώρα για συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με αφορμή παλαιό δάνειο (έτους 2003) ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο έπρεπε κανονικά να εξοφληθεί αλλά, ελλείψει χρημάτων, αποφασίστηκε η επαναδιαπραγμάτευσή του με πολλαπλάσιο επιτόκιο.

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε διεκπεραιωτικός: «Εγώ τώρα δεν μπλέκω μνημόνια και μη μνημόνια, δεν είναι του δημοτικού συμβουλίου αυτή τη στιγμή η δουλειά να το κάνει». Και ακολούθησε το σχόλιο για όσους κάνουν τον «φίλο του λαού»...

Η ανάγκη του δημάρχου να ψηφιστεί το νέο δάνειο τον έκανε να αλλάξει στάση απέναντι και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που άλλοτε δέχτηκαν τις απειλές του. «Προσυπογράφω αυτό που είπε ο κ. Μπέης», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση του συγκεκριμένου συμβούλου της αντιπολίτευσης (παράταξη Σκανδαλίδη). Τι είχε πει ο Τ. Μπέης; Οτι «δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε το δάνειο αν θέλουμε να έχουμε αύριο χρήματα για να πληρώνουμε τους μισθούς των υπαλλήλων»...

Τρεις μήνες νωρίτερα η εικόνα ήταν παντελώς διαφορετική μέσα στην ίδια αίθουσα. Στις 14 Ιουνίου ο κ. Μπέης κατήγγειλε ότι ήταν ο δήμος και όχι ο δήμαρχος που πλήρωσε για μια εκδήλωση του Ν. Κακλαμάνη στο Μέγαρο Μουσικής. Στην επόμενη συνεδρίαση (22/6) ο Τ. Μπέης έβαζε θέμα για ποσό 5,7 εκατ. ευρώ που λείπει από τα ταμεία. Αντί απαντήσεων, ο δήμαρχος απάντησε στην πρώτημε μηνύσεις σε έναν «αστέρα της Αυτοδιοίκησης» που «ούτε ένας δεν βρέθηκε να τον προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο»!...

Για την υποψηφιότητα Καμίνη

!Χωρίς να απαντά στα βασικά σχόλια Καμίνη για την οικονομική διαχείριση στον Δήμο Αθηναίων, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης προέβη χθες σε δήλωση αποκαλώντας τον ανθυποψήφιό του «φίλο, ο οποίος όμως δεν κατοικεί στην πόλη στην οποία θέλει να γίνει δήμαρχος, δεν τη γνωρίζει, δεν την αγαπά και, όπως έχει παραδεχτεί, δεν έχει ακόμη λύσεις για τα προβλήματά της».

Αμφισβήτησε επίσης το «ανεξάρτητο» της υποψηφιότητας Καμίνη.

Το «σουρωτήρι» που βρήκαν στον ισολογισμό του 2009

Ως «σουρωτήρι» με πολλές τρύπες εμφανίζει τα ταμεία του Δήμου Αθηναίων η εμπιστευτική και αναλυτική έκθεση των ορκωτών ελεγκτών που συνοδεύει τον ισολογισμό του 2009 και διαπιστώνει μεταξύ άλλων σύγχυση στη διαχείριση υλικών και καυσίμων, βραδύτητα στην είσπραξη απαιτήσεων, έλλειψη εσωτερικού ελέγχου, προβληματική καταγραφή στα πάγια, τα υπό εκτέλεση έργα και τις γενικότερες δοσοληψίες.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

«Η μη ύπαρξη διεύθυνσης εσωτερικού ελέγχου, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των διαδικασιών, έχει συνέπεια την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που εφαρμόζονται και τη μη αποτελεσματική διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου», τονίζουν οι ορκωτοί ελεγκτές που ορίστηκαν από τον ίδιο τον δήμο για να ελέγξουν τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των πράξεων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Λίγο παρακάτω, σχολιάζουν και την έλλειψη ενιαίας οικονομικής διεύθυνσης, που έχει αποτέλεσμα «τη μη έγκαιρη και ορθή ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του δήμου» - ενός οργανισμού με γενικό σύνολο ενεργητικού-παθητικού που αγγίζει το ένα δισ. ευρώ (967,6 εκατ.). Ιδού μερικές ακόμη από τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών:

ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

«Η υπερσυσσώρευση αποθεμάτων και ιδιαίτερα των ανταλλακτικών οχημάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στις αποθήκες και απαξιώνονται μετά την απόσυρση των συγκεκριμένων οχημάτων ή μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, έχει συνέπεια τη δέσμευση και την απώλεια σημαντικών χρηματικών ποσών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με πιο παραγωγικό τρόπο».

ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ, ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

«Δεν τέθηκε υπόψη μας συμφωνία συγκεντρωτική των αναλώσεων των καυσίμων με τις αναλώσεις του μηχανογραφημένου βιβλίου της αποθήκης (...) Το χειρόγραφο βιβλίο της διαχείρισης καυσίμων στην Ιερά Οδό συμπληρώνεται με μολύβι (!) και όχι με στυλό διαρκείας όπως θα έπρεπε».

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ

175 ΕΚ. ΕΥΡΩ

«Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα από τα βεβαιωμένα έσοδα της χρήσης 2008 και από τα βεβαιωμένα έσοδα των προηγούμενων χρήσεων ανήλθαν στο ποσό των 175.204.553,90 ευρώ».

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ

«Δεν τέθηκαν υπόψη μας ασφαλιστήρια συμβόλαια σχετικά με ασφάλιση των χρημάτων που φυλάσσονται στις χρηματικές διαχειρίσεις του δήμου».

ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

«Στο υπόλοιπο του καθημερινού ταμείου δεν περιλαμβάνονται, όπως θα έπρεπε, οι καθημερινές εισπράξεις των παραβόλων των αλλοδαπών...».

ΑΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΕΣ

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΛΗΣΕΙΣ

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ακαταχώριστων κλήσεων (παραβάσεις ΚΟΚ, ελεγχόμενη στάθμευση) οι οποίες παρελήφθησαν σύμφωνα με τα διαβιβαστικά έγγραφα της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. που μας δόθηκαν. Επιπλέον δεν διαφυλάσσονται ούτε καταγράφονται, όπως θα έπρεπε, όλες οι μη καταχωρισθείσες για είσπραξη κλήσεις στους χρηματικούς καταλόγους (...) Θα πρέπει να διερευνηθεί και να αιτιολογηθεί η ανωτέρω καθυστέρηση στις καταχωρίσεις των κλήσεων».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

«Τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Παγίων θα πρέπει κατ' είδος να συμφωνηθούν και να τακτοποιηθούν με τα ακίνητα των δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

«Οι απαιτήσεις των προηγουμένων χρήσεων εισπράττονται με πολύ βραδείς ρυθμούς» (σύνολο απαιτήσεων 183 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 27,3 εκατ. επισφαλείς-επίδικες).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση