Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ

Ανοίγουν σε περισσότερους τη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ

Η παράταση υποβολής έως τον Δεκέμβριο των δύο μεγάλων προγραμμάτων επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων με 215 εκατ. ευρώ, που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε χθες.

Η παράταση έχει διπλή ανάγνωση.

* Δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επενδύσεις σε όσους έχουν το χρήμα για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή. Και τούτο διότι συνοδεύεται από μεγάλη «διεύρυνση» των δικαιούχων (γίνονται δεκτοί υποψήφιοι επιχειρηματίες αλλά και εταιρείες που απασχολούν 51-250 εργαζομένους), αλλά και του ποσοστού συγχρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 5% (σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45%, ανάλογα την περιφέρεια στην οποία εδρεύει η εταιρεία).

Οι επιδοτήσεις υπολογίζεται ότι θα καλύψουν από 4.000 έως 10.000 επιχειρήσεις ή υποψήφιους επιτηδευματίες (ανέργους, μισθωτούς κ.λπ.), ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων που θα υποβληθούν. Θα στηρίξουν όμως ευρύτερα τόσο τους εργαζομένους, αφού υπάρχει πλέον ειδικό κίνητρο διατήρησης του προσωπικού, όσο και τους προμηθευτές και τις εταιρείες που θα μετέχουν στην επένδυση.

Δεν είχαν ανταποκριθεί

* Υποδηλώνει όμως, όπως λένε αρμόδια στελέχη, ότι δεν υπήρξε συμμετοχή μέχρι στιγμής στα προγράμματα, αλλά και ότι το κράτος δεν έχει να πληρώσει. Δηλαδή, αν τελείωνε τον Σεπτέμβριο το περιθώριο υποβολής αιτήσεων, θα έπρεπε εντός του έτους να υπάρξουν συμβάσεις και να δοθούν προκαταβολές.

Ομως τα λεφτά δεν υπάρχουν. Το δάνειο που έχει συνάψει για το σκοπό αυτό το Δημόσιο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν εκταμιεύεται από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για να μην επιβαρυνθεί το χρέος, ενώ απλήρωτοι μένουν χιλιάδες δικαιούχοι προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν το 2009.

Πάντως, καθώς κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, έτσι και η παράταση ανοίγει τους κρουνούς των επιδοτήσεων και για εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν μέχρι στιγμής αυτό το δικαίωμα. Οι λεπτομέρειες των αλλαγών στα προγράμματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες αλλά σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τρεις είναι οι βασικοί άξονες αλλαγών:

1Αυξάνονται τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5%, με ανάλογη μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από ημέρες έχει «διαρρεύσει» σε περιφέρειες η αύξηση των ποσοστών ακόμη και κατά 10%.

2Μειώνεται το ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις 30.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» και στις 50.000 ευρώ για το «Ενδυση και Υπόδηση».

3Παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα της μεταποίησης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2010 και για το πρόγραμμα «Ενδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές» έως τις 22 Νοεμβρίου 2010.

* Επιπλέον, μόνο στο πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», αξίας 200 εκατ ευρώ:

Α. Δίδεται δικαίωμα συμμετοχής και στις μεσαίες επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας (51-250 εργαζομένων), ενώ μέχρι σήμερα μετείχαν υφιστάμενες εταιρείες έως 50 απασχολουμένων.

Β. Καλύπτονται και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή οι υποψήφιοι επιχειρηματίες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι, για τεχνικούς λόγους προσαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προτάσεων στα νέα δεδομένα, θα σημειωθεί ολιγοήμερη διακοπή της δυνατότητας υποβολής προτάσεων και στα δύο προγράμματα από 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις