Έντυπη Έκδοση

Παστέλι για το βιβλίο Γκίνες

Ενα γιγάντιο Μελεκούνι (παραδοσιακό γλύκισμα) του γάμου και της βάφτισης στη Ρόδο, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα παρασκευαστεί επί τόπου, αύριο στις 18.30 πίσω από τη Νομαρχία, ώστε να καταγραφεί στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες.

Πρόκειται για εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ώστε να τιμηθεί η Ημέρα Τουρισμού. Παράλληλα θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και έθιμα του παραδοσιακού γάμου, από τον σύλλογο Σορωνής Αμπερνάλι και το Λύκειο Ελληνίδων.

Μάρτυρες για το ρεκόρ Γκίνες είναι: ο Μιχάλης Ζεμπιλάς, αστυκτηνίατρος-υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, και η Ράνια Κοσιώρη, υποπρόξενος Μ. Βρετανίας στη Ρόδο, ενώ επιθεωρητής είναι ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσων.

Χρέη «μελεκουνάδων» θα εκτελέσουν οι: Σοφία Μόσχου, Μιχάλης Λόγγος, Ειρήνη Μαργαρίτη και η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου. Φυσικά μετά την παρασκευή, καταμέτρηση και έλεγχο του έργου, το τεράστιο μελεκούνι... θα απολαύσουν οι επισκέπτες!

Το μελεκούνι (είδος παστελιού) ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Για την παρασκευή του απαιτείται: μυρωδάτο θυμαρίσιο δωδεκανησιακό μέλι, φυσικό σουσάμι, αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι, περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά, ανάλογα με την περιοχή.

Κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματά του τη στιγμή που το γεύεσαι. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στον τρόπο παρασκευής. Επίσης δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο νησί της Ρόδου οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια, τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.

Οι σπόροι του φυσικού σουσαμιού περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα, διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι, μεγαλύτερη περιεκτικότητα φωσφόρου από τα ψάρια. Υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), η σεσαμίνη και η βιταμίνη Ε του σουσαμιού μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη. Σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Β1, Β2, νιασίνη φυτοστερόλες και λιγνάνες που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά στον οργανισμό.

Το μέλι αποτελείται από 180 πολύτιμα στοιχεία. Είναι η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας που προσφέρει αυτούσια η φύση. Βοηθάει στη μνήμη και στη διαύγεια του μυαλού, προστατεύει τα δόντια και καταστέλλει την αναιμία, χαρακτηρίζεται από αντισηπτική, βακτηριοστατική και καρδιοτροφική δράση, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του έλκους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα