Έντυπη Έκδοση

Προσφυγή κατά «Καλλικράτη» από 3 ορεινούς δήμους

Τρεις νέες αιτήσεις ακυρώσεως του Νόμου 3852/10 για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» κατατέθηκαν προχθές από δήμους της Ηλείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός κατά το σημείο που συνένωσε ορεινούς και απομακρυσμένους δήμους με πεδινούς, κατά παράβαση των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος.

Τις προσφυγές κατέθεσαν οι ορεινοί Δήμοι Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας Ηλείας που συνενώθηκαν με τον πεδινό Δήμο Σκιλλούντος με έδρα τα Κρέστενα, και ο Δήμος Φιγάλειας που υπήχθη στον Δήμο της Ζαχάρως. Στις αιτήσεις ακυρώσεως εκτός από το νομικό πρόσωπο του δήμου προσφεύγοντες είναι και οι ίδιοι οι δήμαρχοι των τριών δήμων, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, Δήμος Γεωργακόπουλος και Ιωάννης Πιπιλής αντίστοιχα, καθώς και άλλοι αιρετοί και δημότες των συγκεκριμένων δήμων.

Με τις αιτήσεις ακυρώσεως προσβάλλεται ως άκυρη και ανίσχυρη η 46494/13-8-10 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την οποία καθορίστηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων των νεοσυσταθέντων δήμων «Ανδρίτσαινας-Κρεστένων» και Ζαχάρως κατά δημοτική ενότητα, διότι η απόφαση αυτή στηρίζεται σε αντισυνταγματική διάταξη του παραπάνω νόμου για τον «Καλλικράτη».

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν σεβαστά τα κριτήρια της ορεινότητας που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή τα γεωοικονομικά, κοινωνικά και συγκοινωνιακά δεδομένα των περιοχών των τριών αυτών δήμων, τα οποία δεν επέτρεπαν να ενωθούν οι τρεις αυτοί ορεινοί δήμοι με τους απομακρυσμένους και πεδινούς των Κρεστένων και της Ζαχάρως.

Οπως υποστηρίζουν, με τη συνένωση αυτή είναι σχεδόν αντικειμενικά αδύνατη η εντός εύλογου χρόνου πρόσβαση των κατοίκων των ορεινών περιοχών στις υπηρεσίες των νεοσυσταθέντων δήμων και αυτό θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση και στον μαρασμό των κατοίκων του ορεινού όγκου της τέως επαρχίας Ολυμπίας, τον οποίο συγκροτούν σήμερα οι τρεις Δήμοι Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας και Φιγάλειας.

Οι δήμοι αυτοί είχαν πάρει ομόφωνες αποφάσεις να συγκροτήσουν έναν ορεινό δήμο, πλην όμως όπως, παραπονούνται, ο «Καλλικράτης» από λόγους κομματικής σκοπιμότητας τους διέσπασε και τους «ξαπέστειλε», όπως λένε επιγραμματικά, στα Κρέστενα και τη Ζαχάρω. Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι έχουν παραβιαστεί και σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι πρώτες προσφυγές κατά του «Καλλικράτη» των Δήμων Σοχού Θεσσαλονίκης και Αποδοτίας Αιτωλοακαρνανίας αλλά και άλλων δήμων και κοινοτήτων που επρόκειτο να δικαστούν στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα αναβληθούν και θα δικαστούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλικράτης
Τοπική Αυτοδιοίκηση