Έντυπη Έκδοση

Πώς θα μπουν τα ταμεία στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ

Τη στιγμή που η περιουσία των ταμείων απαξιώνεται, στα αποθεματικά τους βασίζεται η κυβέρνηση ώστε να αναπτύξει τον κρατικό τραπεζικό πυλώνα που εξήγγειλε και ο κ. Παπανδρέου.

Ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας (και ουσιαστικά ο διορισμός του εκάστοτε προέδρου της τράπεζας από την κυβέρνηση) στηρίζεται στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων που ελέγχουν σχεδόν το 18% των μετοχών. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών (ΔΕΚΑ) δεν διαθέτει ούτε μια μετοχή.

Από την άλλη αποτελεί μονόδρομο για τα ταμεία η συμμετοχή τους στην αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Σε κάθε άλλη εξέλιξη θα χάσουν περιουσιακά στοιχεία. Προκειμένου να γίνει αυτό εξετάζονται δύο σενάρια:

1 Το ένα, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο συμψηφισμός με τις υποχρεώσεις της ΕΤΕ προς το ΙΚΑ (από την υπαγωγή στην ασφάλιση του ταμείου των 12.000 εργαζομένων και των 14.000 συνταξιούχων). Η ΕΤΕ έχει αναλάβει την υποχρέωση καταβολής 350 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό αφορά βάθος μιας δεκαετίας. Και τυχόν εφάπαξ καταβολή του (τώρα) αντιστοιχεί σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας και, ουσιαστικά, ακύρωση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ (κατά το προαναφερθέν ποσό).

2 Σύμφωνα με πληροφορίες, και αναφορικά με τα άλλα ταμεία που διαθέτουν μετοχές της ΕΤΕ, εξετάζεται (δεύτερο σενάριο) ο δανεισμός τους -με ενέχυρο τις μετοχές- από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (και έτσι εμφανίζεται ήδη ως καλυμμένη αύξηση).

Για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει εντός της εβδομάδας εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες ώστε να διαμορφωθούν τρεις επενδυτικοί πυλώνες.

*Ο πρώτος θα στηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μεταφερθούν περί τα 22 δισ. ευρώ των κρατικών χαρτιών, συν ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων. Στόχος είναι μια ελάχιστη (ετήσια) απόδοση γύρω στα 3,5%.

*Οι μετοχές και τα αμοιβαία θα ενταχθούν στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ (μετέχει ακόμη ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ) ώστε να περιοριστούν οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις των διοικήσεων.

*Τα ακίνητα θα ενταχθούν στον τρίτο πυλώνα που θα αναπτυχθεί γύρω από την ευέλικτη ΕΔΕΚΤ, θυγατρική του ΤΑΠ/ΟΤΕ, ο οποίος εντάχθηκε στο ΙΚΑ. Η ΕΔΕΚΤ θα πιστοποιεί τους συμβούλους διαχείρισης των ακινήτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση