Έντυπη Έκδοση

Τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια

Εκτός των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου τα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη λίστα των «Times», που θεωρείται από τις εγκυρότερες και η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις προχθές.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που τα τελευταία δύο χρόνια είχε καταφέρει να εισέλθει σ' αυτή την ελίτ των ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο, φέτος απουσιάζει.

Κατά τ' άλλα, το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και όλα τα φημισμένα αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη δεκάδα: Χάρβαρντ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, ΜΙΤ, Στάνφορντ, Πρίνστον, Κέιμπριτζ, Οξφόρδη Μπέρκλεϊ, Ιμπίριαλ (Λονδίνο), Γέιλ.

Γενικότερα, στον κατάλογο κυριαρχούν, όπως πάντα, τα αμερικανικά και τα βρετανικά πανεπιστήμια. Σημειωτέον, η Κίνα έχει έξι στα πρώτα 200, η Τουρκία 2, ενώ από την Ευρώπη η Αυστρία και η Ισπανία έχουν επίσης από 2. Από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει 6 και η Φινλανδία 1, ενώ από τις ασιατικές ξεχωρίζουν η Κορέα με 4 και η Σιγκαπούρη με 2. Τα κύρια κριτήρια με τα οποία έγινε η κατάταξη είναι η διδασκαλία και το περιβάλλον, δεδομένα όπως η έρευνα, οι διαθέσιμοι πόροι και η φήμη, οι αναφορές δημοσιεύσεων, οι πόροι βιομηχανίας, οι καινοτομίες, η διεθνής προέλευση προσωπικού και διδασκομένων. Πώς να διακριθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια...

Σημείωση: Ολα τα ιδρύματα που εκπροσωπούν τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» βρίσκονται όχι απλώς μέσα στα 200 πρώτα, αλλά αρκετά σε πολύ καλές θέσεις: Μίτσιγκαν στη 16η, Τορόντο στη 17η, Χονγκ Κονγκ στην 21η, Καλιφόρνια στην 54η, Νέα Υόρκη στην 60ή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Κύριο θέμα
Διάλογος ναι, έτοιμες συνταγές όχι!