Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας για την απασχόληση

ΟΗΕ: Η μακρά ύφεση θα φέρει κοινωνική αναταραχή

Στα 213 εκατ. θα φτάσουν οι άνεργοι το 2010 - Αργεί η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) προειδοποίησε για την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή καθώς τώρα διαβλέπει πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας απασχόλησης θα καθυστερήσει ως το 2015. Δηλαδή, δύο χρόνια αργότερα από τις αρχικές του εκτιμήσεις ότι η αγορά εργασίας θα ανέκαμπτε στα προ της κρίσης επίπεδα του 2013.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, απαιτούνται γύρω στα 22 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, 14 εκατ. στις πλούσιες χώρες και 8 εκατ. στις αναπτυσσόμενες.

Ο οργανισμός προειδοποιεί σήμερα για μία μακρά "ύφεση στην αγορά εργασίας" και επισημαίνει πως η κοινωνική αντίδραση έναντι της κρίσης έχει ήδη καταγραφεί σε τουλάχιστον 25 χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που ανακάμπτουν.

Ο Raymond Torres, βασικός συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης του ILO's World of Work report, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην αποσύρουν τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης όσο η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύνατη. Η πρόωρη απόσυρση αυτών των μέτρων και η μη κατάλληλη αντιμετώπιση των θεμελιακών αιτίων της κρίσης εξηγούν τις δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση.

Απ' όταν ξεκίνησε η κρίση το 2007, γύρω στα 30-35 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως. Ο ILO προβλέπει πως η παγκόσμια ανεργία θα ανέλθει σε 213 εκατ. φέτος με ποσοστό 6,5%. Για τις ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χρειάζεται για να ανακτηθούν τα προ της κρίσης επίπεδα είναι 6,9 εκατ..

Τέλος, ο ILO συνιστά τρεις πολιτικές για μία οικονομική ανάκαμψη με αύξηση της απασχόλησης:

• Ενεργές πολιτικές αγοράς εργασίας με εκπαίδευση και μοίρασμα της εργασίας ώστε να απορροφηθούν νέοι άνθρωποι.

• Στενότερη σύνδεση μισθών και κερδών παραγωγικότητας στις πλεονασματικές χώρες ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και η δημιουργία απασχόλησης.

• Μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη διασφάλιση της διοχέτευσης των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων σταθερών θέσεων απασχόλησης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Απασχόληση και ανεργία