Έντυπη Έκδοση

Η ιστορία της ΕΒΓΑ

Η ΕΒΓΑ είναι η παλαιότερη ελληνική βιομηχανία γάλακτος.

Ιδρύθηκε το 1934 με πρωτοβουλία των αδελφών Σουρακά, ελληνοαμερικανών μεταναστών στην Αθήνα, για να παράγει παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Το εργοστάσιο της ήταν στο Βοτανικό, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Η αρχική επωνυμία ήταν Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος.

Από το 1934 λειτουργεί χωρίς διακοπή, με εξαίρεση την περίοδο του πολέμου. Στην πολυετή ιστορία της άλλαξε χέρια δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1971, όταν πέρασε στη διοίκηση του Καρόλου Πολίτη και η δεύτερη το 1988, όταν εξαγοράστηκε από το σημερινό ιδιοκτήτη Κυριάκο Φιλίππου, ιδρυτή του ομίλου εταιρειών Filippou Investments που περιλαμβάνει τις εταιρείες Elbisco, Μόρνος, ΦΑΓΕ, ΑΓΑΝ.

Η εταιρεία παίρνει γάλα από τη συνδεδεμένη ΦΑΓΕ. Εκτός από τα παγωτά, παράγει παστεριωμένους χυμούς με το εμπορικό σήμα Refresh, χυμούς μακράς διαρκείας (Sunny), κρουασάν (Follie) και διάφορα άλλα προϊόντα ζύμης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της (2009), οι πωλήσεις της ήταν 82,6 εκατ. ευρώ από 94,49 εκατ. ευρώ το 2008 και τα λειτουργικά της κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 14,6 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 906 χιλιάδες ευρώ. Οι υποχρεώσεις της (κυρίως τραπεζικές) το 2009 ήταν 87,8 εκατ., ξεπερνώντας τα ετήσια έσοδα (82,6 εκατ. ευρώ). Ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2009 ήταν 386 από 434 ένα χρόνο πριν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Κύριο θέμα
Στα χέρια των πολυεθνικών η ελληνική αγορά παγωτού