Έντυπη Έκδοση

ΟΜΟΛΟΓΑ

Δέσμευση για στήριξη ευρώ και Ελλάδας

Μετά την επιζήμια διαμεσολάβηση της Goldman Sachs στις αρχές του έτους, η οποία κατέληξε σε φιάσκο και όξυνε την κρίση δανεισμού οδηγώντας τελικώς τη χώρα στο Μνημόνιο, η δέσμευση του Κινέζου πρωθυπουργού για «στήριξη των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ» αλλάζει εντελώς τους συσχετισμούς.

Ετσι η Κίνα, η οποία διαθέτει περίπου 1,7 τρισ. ευρώ συναλλαγματικά διαθέσιμα, μπορεί να επενδύσει πλέον απευθείας σε ελληνικά ομόλογα, οψέποτε η χώρα επιστρέψει στις αγορές, χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζικών κολοσσών.

Η πρόσφατη εμπειρία από «τις υπηρεσίες που προσέφεραν» στην περίπτωση της Ελλάδας απεδείχθη «τραυματική». Ομως εφεξής η επένδυση σε ελληνικό χρέος καλύπτεται από το διακρατικό πλαίσιο συμφωνίας που εξήγγειλε ο Wen Jiabao, ο οποίος, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του χθες στη Βουλή, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως πύλη εισόδου για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στηρίζει όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο σύνολό τους, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μειώσει το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει. Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός ισχυρού ευρώ.

Η κινεζική αρωγή όμως δεν οδηγεί την Ελλάδα σε ταχύτερη έξοδο στις αγορές ή σε χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Αλλωστε ο κ. Jiabao ανέφερε ρητώς ότι η «Κίνα στηρίζει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για δανεισμό, όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, διαθέτοντας από τώρα στο πλευρό της έναν δυνατό σύμμαχο - πελάτη για τα ομόλογά της.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μη λύνει τον γόρδιο δεσμό του δημόσιου δανεισμού για την Ελλάδα, «καθαρίζει» ωστόσο τη «σκηνή» από διάφορους «ισχυρούς παίκτες», οι οποίοι με το «αζημίωτο» θα θελήσουν να προσφέρουν για ακόμη μία φορά τις υπηρεσίες τους.

Η εμπειρία είναι σχετικά πρόσφατη. Τον περασμένο Ιανουάριο (27/01) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οι «Financial Times» ανέφεραν ότι οι Κινέζοι είναι απρόθυμοι να επενδύσουν μεγάλα ποσά (της τάξης των 25 δισ. ευρώ) και θα αρκούνταν σε πολύ μικρότερες τοποθετήσεις της τάξης των 10 με 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι τη συμφωνία την προωθούσε η Goldman Sachs, ύστερα από επαφές που είχε πραγματοποιήσει το νο2 της τράπεζας, G. Cohn, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε με καθυστέρηση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού προηγουμένως η ελληνική αγορά ομολόγων είχε φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με το περιθώριο να εκτινάσσεται τότε από περίπου 2,5% στα 3,57% (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα και έπειτα από ξέφρενη πορεία, που το οδήγησε -παραμονές του Μνημονίου- στο 10%, αισίως... υποχώρησε στο 8%!).

Ωστόσο ο υπουργός επέμεινε για το σχέδιο προώθησης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές της Ασίας. Ο «Αρμαγεδδών» είχε ξεκινήσει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Κυβέρνηση
Κρατικά ομόλογα
Για το ίδιο θέμα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης