Έντυπη Έκδοση

«ΑΝΤΙΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Τα αρχαία φεύγουν, το Φετιχιέ Τζαμί έρχεται

Αρον... τα τσουκαλάκια σου και περιπάτει. Η εντολή που πήραν οι αρχαιολόγοι της Ακρόπολης ήταν σαφής.

Δεν θα είναι πια αποθήκη, αφού θα αναστηλωθεί και θα γίνει επισκέψιμο μνημείο Δεν θα είναι πια αποθήκη, αφού θα αναστηλωθεί και θα γίνει επισκέψιμο μνημείο Επρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αδειάσουν το Φετιχιέ Τζαμί από τις αποθηκευμένες αρχαιότητες και να το παραδώσουν ελεύθερο. Οχι για να δοθεί προς χρήση λατρευτική, όπως πολλοί υποπτεύονται, αλλά για να αναστηλωθεί και να γίνει επισκέψιμο μνημείο.

Ετσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού. «Εχουμε υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που χρηματοδότησε την αναστήλωση των μνημείων της αρχαίας Αθήνας στο πλαίσιο των έργων Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, να φροντίσουμε και αυτό το μνημείο της οθωμανικής περιόδου», μας είπε η γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.

Είναι αλήθεια πως από χρόνια το κτήριο παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα και έπρεπε να είχε ενταχθεί σε αναστηλωτικό πρόγραμμα. Σε μέρες όμως οικονομικής κρίσης, φαντάζει περίεργο, ακόμη και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, πώς αποφάσισε το ΥΠΠΟΤ να διαθέσει κονδύλια, και μάλιστα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, για τη δαπάνη μετακόμισης 500 και πλέον κιβωτίων με αρχαιότητες και για την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης του τζαμιού -στο ΕΣΠΑ δεν εντάσσονται μελέτες αλλά η υλοποίησή τους.

Η επισκευή εκκρεμεί από το 1998

Είναι σαφές ότι το υπουργείο επιθυμεί να εντάξει το έργο αυτό εντός της προσεχούς διετίας στα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ. Ισως να είναι και το «αντίδωρο» του Γιώργου Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν για την άδεια που έδωσε τον περασμένο Αύγουστο να γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ούτως ή άλλως η επισκευή του τζαμιού εκκρεμεί δώδεκα χρόνια. Από το 1998 είχε ανακοινωθεί ότι πρόκειται να συντηρηθεί στο πλαίσιο των έργων της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων στη Ρωμαϊκή Αγορά για να ανοίξει τις πόρτες του ως επισκέψιμο μνημείο. Το σχέδιο δεν προχώρησε. Εμεινε ερμητικά κλειστό να το χαίρονται οι γάτες και οι θαμώνες των εστιατορίων, που βγάζουν τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της οδού Πανός, στο Μοναστηράκι.

Τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες οι περίοικοι αντελήφθησαν αναρίθμητα κιβώτια με αρχαιότητες, που βγαίνουν από το τζαμί για να πάνε στις αποθήκες της Α' ΕΠΚΑ, στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Η μετακόμιση, που θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα αποθηκευμένα αρχαία, τα οποία έχουν εν πολλοίς μελετηθεί και δημοσιευθεί, ήταν πάρα πολλά, τοποθετημένα όμως με απόλυτη τάξη σε ράφια. Πρόκειται για παλιά ευρήματα από το Ιερό της Νύμφης, που βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης στην είσοδο του Ηρωδείου, όπως επίσης και από κάποια οικόπεδα της ίδιας περιοχής. Τα περισσότερα είναι κεραμικά λουτροφόρα αγγεία, που βρήκε κατά τη διάνοιξη της Διον. Αρεοπαγίτου (1955-1960) ο τότε έφορος Ακρόπολης Γιάννης Μηλιάδης.

Το πλουσιότατο υλικό της ανασκαφής ήταν άγνωστο μέχρι πέρυσι, όταν παρουσιάστηκε ένα τμήμα του στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για μελανόμορφα και ερυθρόμορφα λουτροφόρα αγγεία που αφιέρωναν οι νεόνυμφοι μετά το γάμο τους στο υπαίθριο Ιερό της Νύμφης προς τιμήν της Αφροδίτης και της Ηρας (προστάτιδες του γάμου).

Φροντίδα για οθωμανικά μνημεία

Η Ελλάδα έχει τιμήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να συντηρεί τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων (προϊστορικών, κλασικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών, βενετσιάνικων, οθωμανικών ισλαμικών, νεότερων κ.λπ.). Το Φετιχιέ Τζαμί δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό οθωμανικό μνημείο που τυχαίνει κρατικής μέριμνας τα τελευταία χρόνια. Εχουν συντηρηθεί πάνω από 40 τζαμιά, 17 χαμάμ, 4 μπεζεστένια (αγορές), όπως επίσης νεκροταφεία, φρούρια, αποθήκες και οχυρωματικά έργα της οθωμανικής κατοχής.

Το Φετιχιέ Τζαμί (δηλαδή τζαμί του Πορθητή) κτίστηκε το 1456 επάνω στα λείψανα μιας τρίκλιτης βασιλικής. Το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Υπουργείο Πολιτισμού