Έντυπη Έκδοση

Οι καλύτερες και ευκολότερες μηλόπιτες του κόσμου

Εντάξει, ο καθένας μπορεί να πάει να αγοράσει μια μηλόπιτα.

Και να τη φάει. Και, ενδεχομένως, να την ευχαριστηθεί κιόλας. Ομως τις πρώτες κρύες μέρες του φθινοπώρου με τις μπαλκονόπορτες κλειστές, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μεθυστική μυρωδιά από τα μελωμένα μήλα που ποτίζει το σπίτι και μπορεί να οδηγήσει τους γείτονες να σας χτυπήσουν την πόρτα υπνωτισμένοι εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι έτσι όπως είναι, ζεστό, από το φούρνο. Λυπηθείτε τους.

Αναποδογυρισμένη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και παντεσπάνι

Η δική μου πολύ ελαφριά εκδοχή του οικιακού best seller των 70s, με ελάχιστο βούτυρο ή μαργαρίνη και σκούρα καραμέλα. Τα υλικά μετρημένα σε φλιτζάνια του τσαγιού, όπως ήταν και στο τετράδιο συνταγών της μαμάς μου.

ΥΛΙΚΑ

* 4-5 μήλα (τα κόκκινα της Ζαγοράς είναι ιδανικά)
* μια χούφτα καρύδια ψίχα, αν είναι δυνατόν ολόκληρα
* 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
* 3 κουταλιές της σούπας σκούρα καστανή μαλακή ζάχαρη
* κανέλα σε σκόνη (περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:

* 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
* 3/ 4 φλιτζανιού του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Απλώνουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος 20 επί 30 εκ., στον πάτο και τα πλάγια. Δεν χρειάζεται να είναι ομοιόμορφο, θα υπάρχουν κομματάκια βουτύρου ή μαργαρίνης εδώ κι εκεί. Πασπαλίζουμε παντού με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα χωρίς να τα κόψουμε και αδειάζουμε εσωτερικά το κοτσάνι και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά κολοκυθάκια. Τα κόβουμε σε φέτες πλάτους 1,5 εκ. και ντύνουμε με τις ροδέλες τον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να τις στριμώξουμε όσο καλύτερα γίνεται και να καλύψουμε τα μεγαλύτερα κενά με κομμάτια από τις ροδέλες. Κλείνουμε τις τρύπες με καρύδια προσπαθώντας να μην αφήσουμε κενά στο ταψί. Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ, χτυπάμε πολύ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Με μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε πάνω στα μήλα και ψήνουμε αμέσως, για περίπου 30-35 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα 5 λεπτά αφότου τη βγάλουμε από το φούρνο.

Αέρινο κέικ με βυθισμένα μήλα

Υπέροχα ελαφρύ κέικ βανίλιας με κρέμα γάλακτος στη θέση του βουτύρου ή της μαργαρίνης. Απλότητα και στυλ. Ακόμα, φτιάχνεται και μεταφέρεται εύκολα, έτσι γίνεται ωραιότατο κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ

* 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
* 2 αβγά
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 200 ml κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 30% λιπαρά
* 4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
* 1 πρέζα αλάτι
* 2 μήλα
* λίγο φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
* λίγη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με διάμετρο 22 εκ. Στο μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο, τη μισή κρέμα γάλακτος, τη φαρίνα (αν είναι δυνατόν, κοσκινισμένη), και τέλος την υπόλοιπη κρέμα. Είναι προτιμότερο τη φαρίνα και τη δεύτερη δόση της κρέμας να τις ενσωματώσουμε στο μείγμα με μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, ώστε το μείγμα να μη χάσει τον αέρα του. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βυθίζουμε ακτινωτά τις φέτες των μήλων που έχουμε καθαρίσει και κόψει με τον κλασικό τρόπο σε μακρόστενες φέτες. Βάζουμε εδώ και εκεί πάνω στην επιφάνεια του γλυκού μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη -κυρίως πάνω στα μήλα- και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Όταν κρυώσει, κοσκινίζουμε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.

Ιταλική μηλόπιτα με σταφίδες και κουκουνάρι

«Sbrisoletta al mele»

Τόσο μακριά, κι όμως τόσο κοντά: η καταπληκτική (και πολύ εύκολη) μηλόπιτα είναι τελικά μια γεύση οικεία. Θα έλεγα πως θυμίζει πολύ το δικό μας χαλβά, γι' αυτό και μπορείτε ωραιότατα να αντικαταστήσετε το κουκουνάρι με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η κόρη μου (και οι φίλες της, αλλά και οι μαμάδες τους) τη λατρεύουν!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

* 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
* 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, πολύ κρύα, από το ψυγείο ή την κατάψυξη
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

* 800 γρ. μήλα (εδώ πάνε ωραία τα γκόλντεν, αλλά βάλτε ό,τι έχετε στο σπίτι)
* 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες ή ξανθιές
* 1 κουταλιά της σούπας ρούμι ή γλυκό κρασί
* 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι ή 2 κουταλιές ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
* το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι, λίγη κανέλα σε σκόνη
* 1 κρόκος αβγού
* 1 ποτήρι του νερού γάλα πλήρες φρέσκο
* ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα με διάμετρο 26 εκατοστά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κύβους. Δουλεύουμε γρήγορα με τις άκρες των δαχτύλων ή χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα των αβγών (βλ. crumble) μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα από το φλούδι και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αδειάζουμε λίγο περισσότερο από το μισό μείγμα της ζύμης στη φόρμα και ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια καλύπτοντας τον πάτο και 1-2 εκατοστά στο πλάι. Δεν πιέζουμε τη ζύμη να ενοποιηθεί! Αδειάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, φροντίζοντας να μην πιέζουμε. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και περιχύνουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Το απολαμβάνουμε καλύτερα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Στρούντελ μήλου με κρέμα βανίλιας

Αυτό το στρούντελ δεν είναι όπως τα άλλα: ανάμεσα στα μήλα θα βρείτε τρίμματα βουτυρένιας καραμέλας και ίσως (προαιρετικά) μια αρωματική νότα λεμονιού. Μη διστάσετε να φτιάξετε στη στιγμή την πιο εύκολη σάλτσα βανίλιας: του πηγαίνει τρελά. Α, και επειδή είναι υπέροχο, φτιάξτε τη διπλή δόση.

ΥΛΙΚΑ

* 3 μήλα
* το ξύσμα (προαιρετικά) και το χυμό από μισό ακέρωτο λεμόνι
* ½ χούφτα σταφίδες ξανθιές (προαιρετικά)
* κανέλα σε σκόνη (½ κοφτό κουταλάκι του τσαγιού)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:

* ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
* 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη

ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ:

* 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα πλήρες φρέσκο
* 2 κρόκοι φρέσκων αβγών
* 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
* 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κορν φλάουρ
* ½ λοβός βανίλιας ή μια βανιλίνη
* 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη


* 5 φύλλα κρούστας τύπου Βηρυτού
* βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη για να το αλείψουμε εξωτερικά
* ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Κόβουμε τα μήλα σε κύβους και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Σε τηγάνι, ανακατεύουμε ζάχαρη, τριμμένη φρυγανιά και βούτυρο ή μαργαρίνη μέχρι να αρχίσει το μείγμα να καραμελώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσπαθώντας να μην κολλήσουν τα τρίματα σε μια συμπαγή μάζα. Αν όμως αυτό τελικά γίνει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα αλέθουμε στο πολυμίξερ για να πάρουμε μεγαλούτσικα τρίμματα.

Απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο (4, αν δεν χρησιμοποιήσουμε φύλλο Βηρυτού) και απλώνουμε από πάνω τα μήλα, τα τρίμματα καραμέλας, τις σταφίδες και την κανέλα αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2,5 εκ. Διπλώνουμε πάνω στα μήλα το περιθώριο της στενής πλευράς και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό τη φαρδιά πλευρά του γλυκού. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και ψήνουμε για περίπου 30', μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Κοσκινίζουμε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα βανίλιας. Σε κατσαρόλα, βάλουμε όλα τα υλικά κρύα -αν χρησιμοποιήσουμε αληθινή βανίλια, αφαιρούμε με μαχαίρι τους εσωτερικούς σπόρους και τους προσθέτουμε στο μείγμα- και τα ανακατεύουμε συνεχώς πάνω στη φωτιά με το σύρμα των αβγών, αποσύρουμε πριν βράσει και την απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα, πάνω σε κάθε κομμάτι μηλόπιτας.

Γερμανική μηλόπιτα με μπισκότα κανέλας και επικάλυψη κρέμας γιαουρτιού

Μη σας αποθαρρύνει η περιγραφή, είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαντάζεστε. Εχει πολλά μήλα και είναι καταπληκτική για επιδόρπιο, σκέτη ή με μια κουταλιά από την κρέμα γιαουρτιού, πραγματικός φόρος τιμής στις υπέροχες γερμανικές μηλόπιτες

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:

* 200 γρ. μπισκότα κανέλας (αν βρείτε speculoos, προτιμήστε τα)
* 80 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

* 1,5 κιλό κόκκινα μήλα
* 150-200 γρ. καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα μήλα, ή πόσο γλυκιά θέλετε τη μηλόπιτά σας)
* 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) κανέλα σε σκόνη
* 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και 1 πρέζα γαρίφαλο (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ:

* 300 ml γιαούρτι στραγγιστό
* 200 ml κρέμα γάλακτος
* 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και ντύνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Για να φτιάξουμε τη βάση, τρίβουμε στο πολυμίξερ τα μπισκότα με τη λιωμένη μαργαρίνη. Πιέζουμε το μείγμα στη βάση της φόρμας. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από τα μήλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτότατες φετούλες. Αραδιάζουμε το ένα τέταρτο των μήλων στη βάση, πασπαλίζουμε από πάνω με το ένα τρίτο από το μείγμα αλεύρι-ζάχαρη-μπαχαρικά, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Στην τελευταία στρώση δεν βάζουμε από πάνω αλεύρι αλλά ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη και από αυτή την απαλή κρέμα απλώνουμε τη μισή πάνω στη μηλόπιτα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά από την υπόλοιπη κρέμα γιαουρτιού.

Το τέλειο apple crumble

Οπως ακριβώς κάθε ελληνικό σπίτι έχει να καυχιέται για την οικογενειακή συνταγή της αναποδογυρισμένης μηλόπιτας, έτσι κάθε σπιτικό του δυτικού κόσμου έχει το δικό του apple crumble. Σκανδαλωδώς εύκολο, με υλικά που σίγουρα θα βρείτε στο ντουλάπι σας οποιαδήποτε στιγμή, γίνεται -με μια μπάλα παγωτό βανίλια- το απόλυτο χειμωνιάτικο επιδόρπιο. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ένα ακατανίκητο προσόν: όσοι τη δοκίμασαν, παραδέχτηκαν πως είναι το καλύτερο crumble που έφαγαν ποτέ.

ΥΛΙΚΑ

* 800 γρ. (περίπου 4) ωραία σκληρά μήλα (Ζαγοράς, Pink Lady)
* 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE:

* 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
* 50 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδας
* 50 γρ. μαργαρίνη
* 1 πρέζα αλάτι
* λίγη κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια 2 εκ. Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού. Τώρα, για να φτιάξουμε το κραμπλ, καλό είναι να έχουμε βάλει τα βούτυρο και τη μαργαρίνη για καμιά ώρα στην κατάψυξη ή, ακόμη καλύτερα, από την προηγούμενη μέρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κραμπλ (εκτός από το βούτυρο και τη μαργαρίνη) σε μια λεκανίτσα. Γρήγορα γρήγορα για να μη μαλακώσει, κόβουμε βούτυρο και μαργαρίνη σε μικρούς κύβους και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να πάρουμε χοντρά ψίχουλα. Αν και βρίσκω τη διαδικασία αυτή καταπληκτικά χαλαρωτική για το νευρικό μου σύστημα, αν καταφέρω να αδειάσω το μυαλό μου και να συγκεντρωθώ στις άκρες των δαχτύλων μου, ομολογώ πως υπάρχουν φορές που βιάζομαι, και χτυπάω όλα τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα των αβγών. Απλώνουμε τα ψίχουλα πάνω από τα μήλα, όπως πέσουν, δεν τα πιέζουμε να στρώσουν και ψήνουμε για 40', μέχρι η κρούστα να ροδίσει και τα μήλα να μελώσουν μέσα στο αρωματικό τους σιρόπι. Το απολαμβάνουμε ζεστό, με παγωτό ή χωρίς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Νοστιμιές