Έντυπη Έκδοση

ΕΣΟΔΑ

ΦΠΑ 5,5% σε τρόφιμα, φόρος σε θέρμανση

Την τριπλή λύση για το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11%, με αύξηση στο 12-13% για την πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τη μείωση στο 5,5% για βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (όπως τρόφιμα) και την αύξηση στο 23% για τα πολυτελείας φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε χθες το μέτρο του Μνημονίου για μετάταξη στο 23% από 11% του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών. Τα 1 δισ. ευρώ που ανέμεναν από αυτό για το 2011 θα καλυφθούν από την τριπλή λύση, όπως τόνιζε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που προκρίνεται για την ώρα και θα οριστικοποιηθεί με την κατάθεση του τελικού προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα. Αφορά:

1 Τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως γάλα και ψωμί, που θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 5,5% από 11% σήμερα.

Το «βρώμικο» στο 23%

2 Τα είδη πολυτελείας, όπως χαβιάρι ή ακόμα και το «βρώμικο» φαγητό για λόγους διατροφής το δεύτερο, που θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% από 11% σήμερα.

3 Τη μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11%, που θα επιβαρυνθούν με 12% ή 13%.

Οι αλλαγές στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Από το επόμενο έτος θα ισχύσει και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης -αν και δεν αποτυπώνεται τίποτα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επιλέγει την έναρξη εφαρμογής του μέτρου από την επόμενη χειμερινή σεζόν, έχοντας υπολογίσει δαπάνη 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, εκτός κι αν εξευρεθεί νωρίτερα ο μηχανισμός αναδιανομής του επιδόματος.

Επανεκτιμήσεις

Η επανεκτίμηση προς τα κάτω των εσόδων από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για 270 εκατ. από 400 εκατ. αρχικά, οδηγεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε μικρότερη αύξηση κατά μέσο όρο περίπου 20% των αξιών. Οι αντιρρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων οδήγησε στην επανεκτίμηση των εσόδων στα 500 εκατ. από 800 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη κερδοφορία των περίπου 300 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων οδήγησε σε επανεκτίμηση 1 δισ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ των εσόδων από έκτακτη εισφορά 4-10%.

Οι άμεσοι φόροι μειώνονται 1,4%, στα 21,10 δισ. ευρώ από 21,4 δισ. φέτος, με το φόρο εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα να αυξάνει 6,6% ή 670 εκατ. ευρώ λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών, ένταξης εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, νέων τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες. Στα νομικά πρόσωπα μειώνεται 18,3% (2,72 δισ. ευρώ) λόγω μείωσης κερδών, φυσικό επόμενο της κρίσης.

Οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν 9,4% στα 34,76 δισ., με τον ΦΠΑ να αυξάνει 10,2% λόγω απόδοσης αυξήσεων που έγιναν το 2010, αλλαγές χαμηλού συντελεστή το 2011 και περιορισμού φοροδιαφυγής (πλέον αύξησης 18% λοιπών έμμεσων φόρων). Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που φέρνει η άνοδος των αντικειμενικών οδηγεί σε αύξηση 11,2% των λοιπών φόρων συναλλαγών, ενώ έσοδα στα ταμεία φέρνει και η περαίωση των ανέλεγκτων.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα αυξάνουν 5% ή 2.668 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα αυξάνουν 6,9% ή 3,64 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ανεργία, φόροι και ύφεση