Ηλεκτρονική Έκδοση

Αγωνία για τη ρύπανση στην Ουγγαρία και τις παραδουνάβιες χώρες

Επτά οι νεκροί από την τοξική λάσπη

Αίτημα για βοήθεια προς την Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση:

Σε επτά ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη διαρροή της τοξικής λάσπης που σημειώθηκε στο εργοστάσιο αλουμίνας της Ουγγαρίας. Δύο αγνοούμενοι εντοπίστηκαν σήμερα θαμμένοι κάτω από τις λάσπες, ενώ ένας από τους τραυματίες κατέληξε. Εν τω μεταξύ, σε φυσιολογικά επίπεδα κινείται η ποσότητα των αλκαλικών ενώσεων στο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης τον Δούναβη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ουγγαρία, Τίμπορ Ντόμπσον.

Το έβδομο θύμα εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία κοντά στο Ντεβεσέρ, κοντά στο πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε πριν από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόμπσον, ο οποίος επικαλέστηκε νέα στοιχεία, τα επίπεδα του pH στο Δούναβη ανέρχονται στο 8 - 8,2, κάτι που όπως είπε ο ίδιος θεωρείται φυσιολογικό.

Χθες, αρχικές μετρήσεις είχαν δείξει ότι το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων ήταν στο επίπεδο 9.

"Οι πρόσφατες μετρήσεις μας δίνουν ελπίδα καθώς δεν αντιμετωπίζουμε κάποια καταστροφή στον ποταμό Δούναβη μέχρι στιγμής" δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο με αφορμή το σοβαρότατο βιομηχανικό δυστύχημα, η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα χθες το βράδυ τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών του σοβαρότατου χημικού ατυχήματος που έγινε τη Δευτέρα στο δυτικό τμήμα της Ουγγαρίας αυξήθηκε, με την αποκάλυψη του πτώματος ενός ακόμα από τους πολίτες που θεωρούνταν αγνοούμενοι από την πρώτη ημέρα, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών βοήθειας, Αρπαντ Μουχοράι. Το πτώμα του άνδρα που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί βρέθηκε θαμμένο κάτω από λάσπες στο χωριό Ντεβεσέρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το χωριό αυτό όπως και το γειτονικό Κολοντάρ επλήγησαν περισσότερο από την τοξική κόκκινη λάσπη που σκέπασε τα πάντα από τη Δευτέρα όταν έσπασε δεξαμενή χημικών αποβλήτων του εργοστασίου αλουμινίου που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν να σταλούν στην περιοχή "τρεις έως πέντε ειδικοί" στον τομέα της τοξικής λάσπης, της απορρύπανσης και του περιβάλλοντος.

"Καταστροφές όπως αυτή δεν σταματούν στα σύνορα και μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της αποτελεσματικότερης δυνατής στήριξης. Καλώ όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να ανταποκριθούν γενναιόδωρα στο αίτημα της Ουγγαρίας", είπε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία στην οποία συμμετέχουν 31 χώρες (οι 27 της Ε.Ε. και η Κροατία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία) διευκολύνει τη συνεργασία σε περίπτωση καταστροφών.

Η υπηρεσία, που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινητοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές του 2009 στη νότια Ευρώπη αλλά και στον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την Αϊτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ουγγαρία
Για το ίδιο θέμα
Επικίνδυνα υψηλή η συγκέντρωση αρσενικού στη λάσπη στην Ουγγαρία
Εφτασε στον Δούναβη η τοξική μόλυνση
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως