Ηλεκτρονική Έκδοση

Δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup «αδειάζει» την Ε.Ε.

Z. K. Γιούνκερ: Γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Ηξερα αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω»

Στις Βρυξέλλες γνωρίζαμε ότι η κρίση θα έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε δημόσια, υποστήριξε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι ήταν “φανερό” ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν “είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες" και όχι τον τελευταίο χρόνο.

"Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα" σημείωσε, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ενθάρρυναν την καταναλωτική προοπτική της Ελλάδας σε βάρος της ανάπτυξης και των εξαγωγών της.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

16 σχόλια

11 Ο/Η "όχι έκπληκτος..." έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μπορεί όλοι οι προλαλήσαντες να χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη, μπορεί όμως και τίποτα να μην τους σώζει!!

Φαίνεται ότι η απληστία και η τεμπελιά τους έκαναν να ονειρεύονται τους Επίγειους Παράδεισους του Εμβέρ Χότζα είτε του ... Γεωργίου Παπαδοπούλου και του Ιωαννίδη ή του Φιντέλ ή του Τσαουσέσκου ή του Μακάριου ή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου της δεκαετίας του '70 και των τελευταίων ετών της δεκαετίας του '80!!

Αλήθεια ο ΑΓΠ της δεκαετίας του '80 δανειζόταν για την πρόοδο και την προκοπή των μη προνομιούχων;!;
Και πόσο πήρε το Δημόσιο Χρέος και πόσο το πήγε;!; Είναι αλήθεια ότι τότε οι Ελληνες άρχισαν να ξεχνούν για τα καλά το κράτος του χωροφύλακα και των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων (που είχαν αρχίσει να φεύγουν από το 1975) αλλά τότε οι Έλληνες έμαθαν ότι ο πιο εύκολος τρόπος να δεις "προκοπή" είναι το να είσαι διεφθαρμένος και κομματόσκυλο!!...

Αλλά ίσως οι προλαλήσαντες να ονειρεύονται τη βοήθεια που θα μας δώσουν οι Αμερικανοί φίλοι μας και οι Τούρκοι γείτονές μας!! Αυτοί θα μας σώσουν από τους Νεο-Ναζί, τη Φραγκοκρατία, τους Κινέζους καταπιεστές, τους Ρώσους Ολιγάρχες και τις επονείδιστες κολεγιές με τους Ισραηλινούς Ιμπεριαλιστές!!...

Οι Φράγκοι πάνε να μας κόψουν όλα τα ωραία μας!!... Βοήθεια Ομπαααααάμαααα!!!!!
12 Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φταίνε πραγματικά όλοι αυτοί που αναφέρονται απ΄όλους παραπάνω.
Οι πολιτικοί πρωτίστως, γιατί κυβέρνησαν με εγκληματική ανευθυνότητα τη χώρα αυτή.
Οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες και κυρίως οι τραπεζίτες γιατί πέσανε πανω σε ένα στερημένο λαό και τον τσακίσανε(υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες. Αγαθά με πολύ πιο υψηλές τιμές απ΄οτι σε πιο αναπτυγμένες χώρες, οι έμποροι κλπ.)
Τα ΜΜΕ γιατί βοηθήσαν τους παραπάνω αν δεν τους καθοδηγήσαν, αλλα και γιατί διέφθειραν τους Ελληνες.
Αλλα κυρίως φταίμε εμείς όλοι οι υπόλοιποι,ο λαός ή οι πολίτες αλλιώς. Γιατί αυτοί οι μάγκες βρήκαν και τα κάνανε.
Εμείς πέρναμε διακοποδάνεια και εορτοδάνεια, ενώ δεν δεν μας έφταναν τα έσοδά μας να περάσουμε αξιοπρεπώς το μήνα και ούτε είχαμε προοπτική να αυξηθούν άμεσα.
Εμείς έιμαστε αυτοί (και έτσι μάθαμε και τα παιδιά μας) που εγκαταλείψαμε παμπολλες δουλειές κυρίως χειρωνακτικές τις οποίες κατέλαβαν οι στρατιές των οικονομικών μεταναστών,για να γίνουμε σώνει και καλά δημόσιοι υπάλληλοι, ή να ανοίξουμε μικροεπιχειρήσεις που οι περισσότερες ήταν καταδικασμένες απο την έναρξή τους. και αν επιβίωσαν κάποια χρόνια ήταν λόγω φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Εμείς είμασταν οι αγρότες που διαμορφώσαμε μία κρατικοδίαιτη γεωργία που στηρίζεται στις επιδοτήσεις τις οποίες μάλιστα αντί να τις χρησιμοποιήσουμε για αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών μας τις φάγαμε στα σκυλάδικα και στα διπλοκάμπινα 4χ4.
Εμείς είμασταν οι υπάλληλοι πού κάναμε τη διαφθορά λαϊκή υπόθεση.Λαδονώμασταν ακόμη και με ψίχουλα. Τα γρηγορόσημα σε τελωνεία, εφορίες κλπ ξεκινάνε απο τα 20 €
Εμείς παίζαμε χρηματιστήριο χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου μεθυσμένοι απο το εύκολο κέρδος και χωρίς δικλίδες ασφαλείας.
Εμείς για να γλυτώσουμε 5 € απο ένα παντελόνι προτείναμε να μή μας κόψουν απόδειξη ή δεχόμασταν την πρόταση αυτή.
Υπάρχουν πολλά ακόμη που έχουμε κάνει εμείς, και είναι αλήθεια οτι μπροστά σε αυτά που φάγαν οι μεγάλοι , αυτά που φάγαμε εμείς (σαν μονάδα ο καθένας) είναι ψίχουλα, αλλα εδώ είναι το λάθος μας, γιατί δεχτήκαμε να γίνουμε συνένοχοι για ψίχουλα ωστε να μπορούν να μας λένε τώρα οτι τα φάγαμε όλοι μαζί.
Θέλω να πώ και άλλα αλλά δεν προλαβαίνω θέλω να αναφερθώ μόνο στο σχόλιο του κ.Καραμπέλη που προτείνει αυτόνομες δομές διοίκησης οτι καλή πρόταση θα ήταν κάτι που η ιστορία θα το είχε αναδείξει σε επιτυχημένο. και όχι ουτοπικά οράματα.
13 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την τελευταία παράγραφο αυτού του άρθρου.
Η τωρινή οικονομική κατάσταση δεν οφείλεται στις εξαγωγικές τακτικές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αντιθέτως οφείλεται στις ιδιαίτερα αναποτελεσματικές τακτικές που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που υπάρχουν στην wikipedia.org μόλις το 0.7% των συνολικόν εξαγωγών της Γερμανίας και της Γαλλίας εισάγονται στην Ελλάδα. Αυτό το ποσοστό δείχνει oτι οι πολιτικοί της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν ασχολούνται με την οικονομική πολιτική της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Το τωρινό ελληνικό οικονομικό πρόβλημα οφείλεται στην ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων που ξέρουν πολύ καλά πως να κερδίζουν τις εκλογές αλλά αντίθετα δεν γνωρίζουν να κυβερνούν αποτελεσματικά τη χώρα.
Πλέον χρειάζεται ενεργή συμμετοχή όλων μας στα κοινά και θα πρέπει να μην είμαστε ικανοποιημένοι με πολιτικές και πολιτικούς που δεν καθορίζουν τα προβλήματα της χώρας, δεν προτείνουν πραγματοποιήσιμες λύσεις και δεν παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα.
14 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Όλοι τάξεραν, αλλά προς Θεού, όχι ο Γιωργάκης!
15 Ο/Η Αθανάσιος Καραμπέλης, Γιατρός, Αθήνα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Με αφορμή το σχόλιο 12, του Βασίλη.
Α. «Δεχτήκαμε να γίνουμε συνένοχοι για ψίχουλα», όμως συχνά αυτά τα ψίχουλα ήταν στοιχειώδη δικαιώματα, που η ικανοποίησή τους δεν ήταν αυτονόητη, όπως θα έπρεπε αν είχαμε ένα κράτος δικαίου. Αλλά έχουμε ένα κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όταν επιβραβεύεται η παρανομία, δεν είναι ορθολογικό να είσαι νόμιμος γιατί θα είσαι χαμένος, όποιος δεν ενσωματώνεται περιθωριοποιείται. Μπορείς να γίνεις ιεραπόστολος, (αλλά δεν μπορείς να το ζητάς από τους άλλους).
Είναι λάθος να αυτομαστιγωνόμαστε για ψίχουλα, ή επειδή δεν είμαστε …ιεραπόστολοι!
Ο κ. Πάγκαλος λέγοντας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» μιλάει εκ μέρους αυτών που πράγματι χρέωσαν την Ελλάδα, οι οποίοι επιδιώκουν να απενοχοποιηθούν οι ίδιοι, κάνοντας συνενόχους τους όλους εκείνους, και είναι πάρα πολλοί, που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αν συμφωνήσουμε, δεν πρέπει πλέον να τους ζητάμε ευθύνες, αλλά να δεχτούμε να πληρώσουμε και να υποστούμε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας ετοιμάζουν, και μας αξίζει ό,τι κι αν πάθουμε.
Μάλιστα πρέπει να τους χρωστάμε και χάρη που προσπαθούν να μας ‘σώσουν’ οι ‘σωτήρες’ μας, ας μην είμαστε αγνώμονες!.
Δηλαδή δεν φτάνει που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, μας πουλάνε και προστασία από πάνω.
Αν δεχτούμε την υποδούλωσή μας ξανά σε πολιτικούς προστάτες, δεν μας αξίζει να είμαστε(;) ελεύθεροι (δεν είμαστε, έχουμε κατοχή, ντόπια και ξένη).
Β. Η ομολογία του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ότι συνέχιζαν την υπερχρέωση της Ελλάδας ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα οδηγείται σε κρίση, συμπληρώθηκε από την προχθεσινή πρωτοφανή σε κυνισμό και περιφρόνηση των λαών ομολογία του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο : «Ο λόγος που χρειαζόμαστε την Ε.Ε είναι ακριβώς επειδή δεν είναι δημοκρατική!» .
Οδήγησαν την Ελλάδα συνειδητά στην χρεοκοπία, όχι μόνο από συμφέρον, αλλά γιατί έβλεπαν την ευκαιρία, με την Ελλάδα ως πειραματόζωο, να επιβάλλουν οικονομική κατοχή και πολιτική επικυριαρχία στις απείθαρχες χώρες των PIGS και ιδίως στους λαούς της Νότιας Ευρώπης, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως μοντέλο για την αντιδημοκρατική μετάλλαξη της ΕΕ.
Είναι εγκληματικό η Ελλάδα να περιμένει την καταστροφή της, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους στον βωμό της ιδεοληψίας της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Ο Ελληνικός λαός πρέπει επειγόντως να ακυρώσει τα μέτρα του μνημόνιου ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και να επιβάλλει μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση, σε ρήξη με την Ευρωζώνη.
Γ. Απαντώντας στο τελευταίο σχόλιο του Βασίλη ότι «καλή πρόταση θα ήταν κάτι που η ιστορία θα το είχε αναδείξει σε επιτυχημένο, και όχι ουτοπικά οράματα», θυμίζω το παράδειγμα του ’21, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες πήραν την μοίρα τους στα χέρια τους και απελευθέρωσαν την Ελλάδα, μέγα κατόρθωμα για έναν αμόρφωτο, ξυπόλητο και πένητα λαό, ενάντια σε μια αυτοκρατορία, την εποχή της Ιερής Συμμαχίας του Μέττερνιχ.
Έδιωξαν τους Τούρκους, αλλά μετά την δολοφονία του Καποδίστρια είδαν να εγκαθιδρύεται η ξενόδουλη κομματοκρατία, η διαφθορά, η κλεπτοκρατία και η εθνική υποτέλεια, και η Ελλάδα έγινε προτεκτοράτο στην υπηρεσία ξένων προστατών.
Σήμερα η χώρα μετατρέπεται πάλι σε προτεκτοράτο (αν έπαψε ποτέ…).
Μέσα στην κρίση που καταστρέφει τη χώρα δεν μπορεί να στεκόμαστε μοιραίοι και άβουλοι. Χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση, να πάρει ο λαός την μοίρα του στα χέρια του, όπως ξέρει να κάνει σε κρίσιμες στιγμές, και να ασκήσει την πολιτική εξουσία για λογαριασμό του.
Οι Εθνοσυνελεύσεις, όπως κατά την διάρκεια του αγώνα ’21, μπορεί να είναι τα βήματα για την οργάνωση του πολιτικού σώματος ελεύθερων πολιτών, για την Συντακτική Συνέλευση, τους θεσμούς και την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με σκοπό την κατάκτηση και κατοχύρωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ως ισονομίας, ως κράτους δικαίου, για την κοινωνική απελευθέρωση, δηλαδή την οικονομική και εργασιακή απελευθέρωση, που αποτελεί προϋπόθεση για αληθινή πολιτική απελευθέρωση.
16 Ο/Η Αθανάσιος Καραμπέλης, Γιατρός, Αθήνα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Με αφορμή το σχόλιο 12, του Βασίλη.
Α. «Δεχτήκαμε να γίνουμε συνένοχοι για ψίχουλα», όμως συχνά αυτά τα ψίχουλα ήταν στοιχειώδη δικαιώματα, που η ικανοποίησή τους δεν ήταν αυτονόητη, όπως θα έπρεπε σε ένα κράτος δικαίου. Αλλά έχουμε ένα κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όταν η παρανομία δεν τιμωρείται αλλά επιβραβεύεται, δεν συμφέρει να είσαι νόμιμος γιατί θα είσαι χαμένος, όποιος δεν ενσωματώνεται περιθωριοποιείται. Μπορείς να γίνεις ιεραπόστολος, (αλλά δεν μπορείς να το ζητάς από τους άλλους).
Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν για ψίχουλα, ή επειδή δεν είμαστε …ιεραπόστολοι!
Ο κ. Πάγκαλος λέγοντας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» μιλάει εκ μέρους αυτών που πράγματι χρέωσαν την Ελλάδα και επιδιώκουν να απενοχοποιηθούν, κάνοντας συνενόχους τους όλους εκείνους, και είναι πάρα πολλοί, που προσπαθούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Αν συμφωνήσουμε, δεν πρέπει πλέον να τους ζητάμε ευθύνες, αλλά να δεχτούμε να πληρώσουμε και να υποστούμε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας ετοιμάζουν, και μας αξίζει ό,τι κι αν πάθουμε.
Και πρέπει να τους χρωστάμε χάρη που προσπαθούν να μας ‘σώσουν’ ..οι ‘σωτήρες’ μας, ας μην είμαστε αγνώμονες!.
Δηλαδή δεν φτάνει που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, μας πουλάνε και προστασία από πάνω.
Αν δεχτούμε την υποδούλωσή μας ξανά σε πολιτικούς προστάτες, δεν μας αξίζει να είμαστε(;) ελεύθεροι (δεν είμαστε, έχουμε κατοχή, ντόπια και ξένη).
Β. Η ομολογία του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ότι συνέχιζαν την υπερχρέωση της Ελλάδας ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα οδηγείται σε κρίση, συμπληρώθηκε από την προχθεσινή πρωτοφανή σε κυνισμό και περιφρόνηση των λαών ομολογία του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο : «Ο λόγος που χρειαζόμαστε την Ε.Ε είναι ακριβώς επειδή δεν είναι δημοκρατική!» .
Οδήγησαν την Ελλάδα συνειδητά στην χρεοκοπία, όχι μόνο από συμφέρον, αλλά γιατί έβλεπαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο για να επιβάλλουν οικονομική κατοχή και πολιτική επικυριαρχία στις απείθαρχες χώρες των PIGS και ιδίως στους λαούς της Νότιας Ευρώπης, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως μοντέλο για την πιο αντιδημοκρατική μετάλλαξη της ΕΕ.
Είναι εγκληματικό η Ελλάδα να περιμένει την καταστροφή της, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους στον βωμό της ιδεοληψίας της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Ο Ελληνικός λαός πρέπει επειγόντως να ακυρώσει τα μέτρα του μνημόνιου ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και να επιβάλλει μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση, σε ρήξη με την Ευρωζώνη, ανασυντάσσοντας παράλληλα κράτος δικαίου.
Γ. Απαντώντας στο τελευταίο σχόλιο του Βασίλη ότι «καλή πρόταση θα ήταν κάτι που η ιστορία θα το είχε αναδείξει σε επιτυχημένο, και όχι ουτοπικά οράματα», θυμίζω το παράδειγμα του ’21, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες πήραν την μοίρα τους στα χέρια τους και απελευθέρωσαν την Ελλάδα, μέγα κατόρθωμα για έναν αμόρφωτο, ξυπόλητο και πένητα λαό, ενάντια σε μια αυτοκρατορία, την εποχή της Ιερής Συμμαχίας του Μέττερνιχ.
Έδιωξαν τους Τούρκους, αλλά μετά την δολοφονία του Καποδίστρια είδαν να εγκαθιδρύεται η ξενόδουλη κομματοκρατία, η διαφθορά, η κλεπτοκρατία και η εθνική υποτέλεια, και η Ελλάδα έγινε προτεκτοράτο στην υπηρεσία ξένων προστατών.
Σήμερα η χώρα μετατρέπεται πάλι σε προτεκτοράτο (αν έπαψε ποτέ…).
Μέσα στην κρίση που καταστρέφει τη χώρα δεν μπορεί να στεκόμαστε μοιραίοι και άβουλοι. Χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση, να πάρει ο λαός την μοίρα του στα χέρια του, όπως ξέρει να κάνει σε κρίσιμες στιγμές, και να ασκήσει την πολιτική εξουσία για λογαριασμό του.
Οι Εθνοσυνελεύσεις, όπως κατά την διάρκεια του αγώνα ’21, μπορεί να είναι τα βήματα για την οργάνωση του πολιτικού σώματος ελεύθερων πολιτών, για την Συντακτική Συνέλευση, τους θεσμούς και εν τέλει την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με σκοπό την κατάκτηση και κατοχύρωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ως ισονομίας, ως κράτους δικαίου, για την κοινωνική απελευθέρωση, δηλαδή την εργασιακή και οικονομική απελευθέρωση, που αποτελεί προϋπόθεση για πολιτική απελευθέρωση και αληθινή ελευθερία..
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 16

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Για το ίδιο θέμα
Αντ. Σαμαράς: Η Ευρώπη ήξερε, το ΠΑΣΟΚ φταίει