Έντυπη Έκδοση

Συνεργασία στη θάλασσα εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Συνεργασία ανεξάρτητα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία με τρόπο που θα εντάσσει την Τουρκία σε μηχανισμούς των Βρυξελλών.

Η σύσταση κοινής επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε. για την εποπτεία ζητημάτων αλιείας ήταν η πρόταση που διατύπωσε η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη κατά τις επαφές της στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από την ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ανεξάρτητα από το αν θα ανοίξει το κεφάλαιο της αλιείας, η Επιτροπή προσβλέπει σε συνεργασία. Η Δαμανάκη, μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως ελπίζει ότι η κοινή επιτροπή μπορεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μέσω αυτής, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εποπτεία των Βρυξελλών σε ζητήματα αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Προτάσεις συνεργασίας διατύπωσε και για τη ναυτιλία ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κανόνων και ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Επιτροπή στη μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα.

Ως προς το κεφάλαιο της αλιείας, οκτώ χώρες της Ε.Ε. ασκούν βέτο στο άνοιγμα θέτοντας δύο όρους. Ο πρώτος αφορά τη διοικητική εναρμόνιση και το δεύτερο την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας εκ μέρους της Τουρκίας, πράγμα που σχετίζεται με την περίφημη υπόθεση των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία